Comisia Europeana (CE) a oprit, mai devreme decat stabilise, sezonul de vara al pescuitului de ton rosu, motivand ca pescarii au prins deja cantitatea prevazuta de autoritati, informeaza The Independent, citat de Mediafax.
Sezonul de vara este prevazut in intervalul 1 – 15 iunie, insa reprezentantii Comisiei au aratat ca populatia de ton rosu este in scadere, dupa ce pescarii europeni au inceput sa foloseasca plase mult mai mari si eficiente. Astfel, sezonul de pescuit a luat sfarsit miercuri, la miezul noptii.
Tonul cu aripioare albastre sau tonul rosu se gaseste in Marea Mediterana si in Atlanticul de Est, fiind suprapescuit si in pericol de disparitie.
Aceasta specie este apreciata mai ales in Japonia, unde se foloseste ca ingredient esential si foarte scump in meniurile sushi. Pestii tineri sunt, de obicei, pastrati in viata pana ajung la maturitate, in fermele de pesti din Marea Mediterana.
Interdictia afecteaza numai barcile mari
Oliver Drewes, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca interdictia afecteaza numai barcile mari, care sunt responsabile de majoritatea capturilor.
Restrictia va afecta, mai ales, pescarii din Franta, Grecia si Spania, insa nu vizeaza barcile apartinand statelor mediteraneene ce nu fac parte din UE, precum Turcia sau Libia.
Potrivit Greenpeace, insa, pescarii din state non-UE sunt responsabili de proximativ 40 la suta din capturi. Activistii sustin ca "masacrul tonului" ar fi trebuit interzis tot anul, pentru a le permite pestilor sa isi revina in urma pescuitului masiv.