CE ofera finantare pentru tehnologii ecologice

Tehnologiile din domeniul energiei regenerabile si cele de captare si stocare a dioxidului de carbon (CSC) au acum mai multe sanse sa se dezvolte si sa fie promovate multumita unui sprijin financiar oferit de Comisia Europeana pentru astfel de proiecte.

Mai exact, CE a lansat ieri prima runda de cereri pentru propuneri de proiecte in cadrul programului de investitii NER300, care vizeaza proiecte demonstrative in domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon si al energiei produse din surse regenerabile.

Initiativa Comisiei va oferi sprijin financiar substantial pentru cel putin opt proiecte privind tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon (CSC) si pentru cel putin 34 de proiecte privind tehnologiile inovatoare din domeniul energiei produse din surse regenerabile.

Programul Comisiei Europene are ca scop dezvoltarea unei economii cu emisii reduse de CO2 in Europa, creand astfel noi locuri de munca ecologice si contribuind la atingerea obiectivelor ambitioase ale UE privind combaterea schimbarilor climatice.

Prima cerere de propuneri marcheaza inceputul implementarii initiativei NER300. Denumirea programului decurge din modalitatea de finantare, initiativa urmand sa fie finantata din vanzarea a 300 de milioane de certificate de emisii din Rezerva pentru instalatiile nou-intrate (NER) din cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Conform unei evaluari realizate de Comisia Europeana, la preturile de piata actuale ale certificatelor de emisii, initiativa valoreaza aproximativ 4,5 miliarde de euro, fiind cel mai mare program de acest gen din lume. Programul va favoriza astfel, realizarea unor investitii de peste 9 miliarde de euro, avand in vedere faptul ca initiativa NER300 va finanta pana la 50 % din costurile de construire si functionare aferente proiectelor CSC si celor din domeniul energiei produse din surse regenerabile.

Finantarea se va acorda pentru maximum trei proiecte pentru fiecare stat membru. Dupa consultarea statelor membre si efectuarea unei evaluari de catre Banca Europeana de Investitii, Comisia va stabili, printr-o decizie finala, lista proiectelor pe care urmeaza sa le cofinanteze. Societatile si companiile care doresc sa prezinte propuneri au la dispozitie trei luni pentru a depune ofertele la nivel national.

spot_img

Ultimele știri