CE instituie din 2014 o platforma europeana pentru planurile de mobilitate urbana sustenabila

Comisia Europeana isi intensifica actiunile de sprijin pentru municipalitati printr-un nou „pachet de mobilitate urbana” adoptat la sfarsitul lunii decembrie 2013. Astfel, din 2014, CE va institui o platforma europeana dedicate planurilor de mobilitatea urbana sustenabila care va consolida schimbul de bune practici, va oferi sprijin financiar specific si va investi in cercetare si dezvoltare. In plus, incurajeaza trecerea la un transport mai curat si mai sustenabil in zonele urbane.

Abordarea problemelor legate de mobilitatea urbana este una dintre cele mai mari provocari ale sectorului transporturilor din zilele noastre. Prin actiuni coordonate putem avea mai multi sorti de izbanda. Autoritatile locale sunt principalii factori de decizie. Acestea sunt cele mai in masura sa ia decizii importante la nivel local, dar ar trebui sa beneficieze de sprijin de la nivel national si de la nivelul UE”, a declarat comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei responsabil cu mobilitatea si transporturile, a declarat

Orasele gazduiesc peste 70% din populatia UE si reprezinta aproximativ 85% din PIB-ul Uniunii. Cele mai multe calatorii incep si se termina in orase. In numeroase zone urbane insa cererea tot mai mare de mobilitate urbana a creat o situatie nesustenabila: congestionare grava, calitate proasta a aerului, poluare sonora si niveluri ridicate de emisii de CO2. Congestionarea urbana pune in pericol obiectivele UE de realizare a unui sistem de transport competitiv si eficient din punct de vedere al resurselor.

Un nou sondaj Eurobarometru arata ca cetatenii europeni sunt preocupati de efectele negative ale mobilitatii urbane si multi dintre acestia sunt pesimisti in legatura cu perspectivele de imbunatatire a mobilitatii in orasele lor. O larga majoritate considera ca fiind probleme grave congestionarea (76%), calitatea aerului (81%) si accidentele (73%). Mai putin de un sfert dintre acestia sunt de parere ca situatia se va imbunatati in viitor (24%), iar cei mai multi cred ca va ramane aceeasi (35%) sau se va inrautati (37%).

spot_img

Ultimele știri