Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

CE: Europa, vinovata pentru distrugerea globala a padurilor

Potrivit unui raport independent lansat de catre Comisia Europeana, Europa este pe primul loc in determinarea defrisarilor la nivel global. Consumul european de bunuri a dus la pierderi forestiere de cel putin 9 milioane de hectare intre anii 1990 si 2008, o zona de marimea Irlandei. Cele mai afectate au fost padurile amazoniene, cele din sud-estul Asiei si Africa, potrivit  Greenpeace.

Cele mai industrializate economii, impreuna cu China, se fac responsabile de aproximativ o treime din defrisarile care au avut loc la nivel global in aceeasi perioada.

In Europa, cererea crescanda de carne, produse lactate, biomasa si biocombustibili pentru energie, precum si toate celelalte produse care necesita suprafete mari de teren, au pus presiune pe ecosistemele forestiere din toata lumea.

Europa a dus la distrugerea unor vaste suprafete acoperite cu paduri, pentru a alimenta un consum neostoit de carne, energie si cherestea. Studiul arata ca amprenta noastra de carbon va continua sa creasca daca UE nu actioneaza pentru oprirea acestui tipar. A sosit vremea ca Europa sa puna capat presiunii asupra padurilor” declara reprezentantii Greenpeace.

Raportul identifica doi mari determinanti ai defrisarilor – consumul industriilor de crestere a animalelor si a productiei de furaje si consumul industriilor de ulei vegetal alimentar sau folosit drept combustibil.

Greenpeace a derulat campanii impotriva companiilor care folosesc sau comercializeaza aceste produse, inclusiv a Cargill, a gigantului industriei de carne JBS, a Neste Oil si Unilever, pentru a accentua faptul ca lanturile lor de aprovizionare implica si activitati de defrisare.

In luna februarie a acestui an, cea mai mare companie de celuloza din lume, Asian Pulp and Paper, si-a luat angajamentul de a pune capat implicarii sale in defrisare, adoptand o noua politica de conservare a padurii. Defrisarile duc la pierderea habitatelor si a biodiversitatii. Distrugerea forestiera duce si la eliberarea in atmosfera a milioane de tone de gaze cu efect de sera anual„, scrie Greenpeace.

spot_img

Ultimele știri