CE doreste ca statele membre sa participe la negocierile cu furnizorii internationali de energie

O noua propunere a Comisiei Europene (CE) vizeaza modalitati prin care tarile membre sa poata participa la discutii cu furnizorii internationali de energie sau la negocierea acordurilor internationale. Planul ar garanta o aprovizionare sigura, la preturi competitive. Potrivit CE, ameliorarea coordonarii la nivelul guvernelor statelor membre va consolida puterea de negociere a UE in relatiile cu furnizorii internationali de energie.

De asemenea, abordarea unei pozitii comune va contribui si la promovarea unor parteneriate energetice puternice cu principalele tari vecine. Cooperarea internationala este cu atat mai necesara cu cat UE, ca si alte tari din lume, se confrunta cu provocari importante, cum ar fi schimbarile climatice.

Propunerea Comisiei se inscrie in planul UE intitulat Energie 2020, care promoveaza reducerea consumului, cresterea eficientei energetice, asigurarea aprovizionarii, prevenirea crizelor energetice si sprijinirea cresterii economice.

Cooperarea cu tarile in curs de dezvoltare
Cresterea transparentei pe pietele energiei si elaborarea unor politici durabile in domeniu vor stimula investitiile si vor atenua vulnerabilitatea pietelor la socurile care pot afecta furnizarea de energie. Astfel, vor putea fi evitate pertubari de tipul celor cu care s-a confruntat Europa de Est in anul 2009.

Printre prioritatile UE se numara incheierea unui acord cu Azerbaidjan si Turkmenistan cu privire la gazoductul transcaspic si includerea tarilor din sudul Marii Mediterane intr-un nou parteneriat pentru proiecte orientate pe sursele regenerabile de energie. Un accent deosebit se va pune si pe ameliorarea accesului tarilor in curs de dezvoltare la sursele regenerabile de energie.

Etapele urmatoare
Strategia va fi implementata pe parcursul urmatorilor ani. Se preconizeaza ca in 2012 statele membre vor incepe sa utilizeze sistemul de schimb de informatii cu privire la acordurile energetice.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri