Comisia Europeana a declansat sistemul de alerta radioactiva dupa un incident nuclear. Incidentul s-a produs la centrala nucleara de la Krsko, din Slovenia. Este vorba despre o scapare detectata la circuitul de racire al centralei. Centrala a fost oprita pentru cateva ore, pana vor fi determinate cauzele scurgerii, informeaza Realitatea TV.
"Centrala a fost oprita preventiv, pentru cateva ore, pentru a putea permite personalului sa stabileasca cauzele si sa efectueze reparatii", s-a precizat intr-un comunicat. "Nu a fost necesara o oprire de urgenta, iar acest incident nu ar trebui sa efecteze mediul inconjurator", au adaugat responsabilii CE. "Pana la aceasta ora nu a fost identificata nicio scurgere de radiatii in mediul inconjurator", precizeaza CE.
Ministrul roman al Mediului a dat insa asigurari ca a fost o scurgere de apa de racire, nu o scurgere radioactiva, astfel incat nu exista nici un risc. Attila Korodi a spus totusi ca autoritatile de la Bucuresti sunt vigilente in privinta acestui incident.
Lucian Goicea, director pentru controlul calitatii in cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare a declarat pentru NewsIn, ca incidentul din Slovenia nu e unul major, afirmand ca nu sunt motive de ingrijorare pentru Romania. "Nu este o alerta, este doar o notificare asa cum a fost trimisa. Nu a fost o scurgere in afara, ci in interiorul anvelopei de protectie. Nu sunt motive de ingrijorare, asa cum a fost trimisa notificarea. Si in nici un caz pentru Romania. O centrala nucleara este prevazuta sa reziste la asa ceva", a declarat, pentru NewsIn, Lucian Goicea.
Sistemul european de urgenta privind informatii asupra radioactivitatii, ECURIE, a primit mesajul de alerta din Slovenia la 18:38, ora Romaniei.
Sistemul de alerta a fost creat de UE in 1987, imediat dupa accidentul nuclear de la Cernobil si permite statelor europene sa comunice in caz de accident nuclear major sau de urgenta radioactiva. Este utilizat in mod frecvent, a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei, dar doar in cazuri rare Bruxelles-ul considera ca merita sa fie facute publice.
Centrala de la Krsko (aflata la 120 km de Ljubljana), a fost oprita timp de o luna la sfarsitul anului trecut pentru lucrari de intretinere.
Exploatata atat de Slovenia cat si de Croatia, centrala a fost construita de consortiul americano-japonez Westinghouse si pusa in functiune in 1983. Ea produce 20% din energia consumata in Slovenia si 15% din cea consumata in Croatia.
Slovenia a anuntat anul trecut un proiect de constructie a celui de-al doilea reactor nuclear, pana in 2017.
Comisia Nationala pentru controlul activitatilor nucleare si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta monitorizeaza situatia, dupa incidentul din Slovenia, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta primeste informatii din 30 in 30 de minute de la autoritatile slovene privind emisiile radioactive, a declarat purtatorul de cuvint al IGSU, Alin Maghiar. Acesta a afirmat ca autoritatile slovene trimit atat IGSU, cat si autoritatilor de mediu din Romania date privind activitatea radioactiva. Alin Maghiar precizeaza ca, pana in acest moment, nu exista emisii radioactive.
El afirma ca, in cazul unor astfel de emisii, echipele IGSU merg la cel mai apropiat loc de Slovenia din Romania, pentru a face masuratori. "Daca exista activitate radioactiva, populatia din zona primeste comprimate din iod. Daca emisiile sunt foarte puternice, se ajunge la evacuarea populatiei din zona", a mai afirmat Alin Maghiar.