Comisia Europeana (CE) va anunta joi a doua etapa a procedurii de incalcare a prevederilor Tratatului (infringement) de catre Romania, pentru ca nu a transpus in mod adecvat normele europene cu privire la depozitarea deseurilor, potrivit Agerpres. Executivul UE va trimite autoritatilor romane un aviz motivat, pentru faptul ca legislatia romana nu include corespunzator directiva europeana privind deseurile.
Dupa prima etapa a procedurii de infringement (scrisoarea de notificare), autoritatile romane ar fi trebuit sa dea curs recomandarilor CE pana in luna aprilie. Cum acest lucru nu s-a intamplat, Comisia a trecut la urmatoarea faza a procedurii de infringement.
Daca in termen de doua luni tara noastra nu ia masurile necesare sau nu ofera raspunsuri satisfacatoare executivului UE, acesta se poate adresa Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, in acest caz.
Directiva europeana privind deseurile prevede regulile obligatorii pentru tratarea gunoaielor, principiul fundamental fiind ‘poluatorul plateste’. Statele membre ale UE trebuie sa actioneze pentru reciclarea corespunzatoare a deseurilor, iar depozitarea acestora trebuie sa survina doar in ultima instanta.
MMP: Legea urmeaza sa fie adoptata de Camera Deputatilor
Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a anuntat ca, pana in acest moment, Romania nu a primit nicio comunicare oficiala din partea Comisiei Europene privind avizul motivat pentru faptul ca nu a fost transpusa directiva europeana din domeniul deseurilor. Termenul de implementare al Directivei cadru privind deseurile 2008/98/CE a fost decembrie 2010, iar Comisia Europeana a transmis Romaniei, in luna februarie 2011, o scrisoare pentru punere in intarziere.
Ministerul Mediului si Padurilor a elaborat proiectul de Lege privind regimul deseurilor care transpune directiva europeana, proiecti care a fost aprobat de Guvernul Romaniei in luna aprilie 2011. Acest proiect de lege a fost adoptat si de Senatul Romaniei in luna iunie 2011.
Proiectul de Lege privind regimul deseurilor se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor. Actul normativ fiind avizat deja de trei comisii si urmeaza sa intre in dezbaterea Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.
Foto: novinite.com