Sâmbătă, 27 martie, la 20:30 are loc Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mișcare voluntară de mediu din istorie, cu rolul de a atrage atenția asupra problemelor planetei.
‘Ora Pământului’ este un eveniment internaţional ce se desfăşoară încă din anul 2007. Astfel, timp de 60 de minute, oamenii sunt încurajaţi să stingă luminile pentru a scădea consumul de electricitate la nivel global şi pentru a da o şansă salvării resurselor pământului.
În România se vor desfășura simultan mai multe activități, după cum au anunțat autoritățile. Astfel, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se alătură instituţiilor care vor stinge lumina sâmbătă, 27 martie 2021, de la ora 20:30 până la 21:30.
„#Connect2Earth – Să ne unim forţele pentru a opri degradarea naturii! Protejăm natura, deoarece este aliatul nostru împotriva crizei climatice şi este vitală pentru supravieţuirea, bunăstarea şi fericirea noastră” – este îndemnul organizatorului pentru acest an. Ora Pământului a început în 2007, ca un eveniment simbolic, când echipa WWF Australia a încercat să răspundă la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale – schimbările climatice? Gestul de a stinge lumina s-a dovedit pe cât de simplu, pe atât de puternic. Ora Pământului a devenit una dintre cele mai mari mişcări pentru mediu”, scrie sâmbătă, pe Facebook, instituţia.
Potrivit Ministerului Mediului, în 2008, 50 de milioane de oameni au participat la Earth Hour. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a depăşit 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări.
Ministerul Transporturilor anunță că în intervalul orar 20.30-21.30 vor fi stinse luminile exterioare şi interioare care nu împiedică funcţionarea Clădirii Palatului CFR.
„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii se alătură şi în acest an campaniei „Ora Pământului” împotriva încălzirii globale şi iniţiativei de conştientizare şi responsabilizare socială şi de a atrage parteneri din toate domeniile din România. Astfel, sâmbătă, 27 martie 2021, în intervalul orar 20.30-21.30, vor fi stinse luminile exterioare şi interioare care nu împiedică funcţionarea Palatului CFR şi vor fi deconectate echipamentele electronice care nu sunt esenţiale desfăşurării activităţii curente sau protecţiei clădirii”, se spune în comunicat.
Iluminatul interior şi exterior va fi întrerupt și la Palatul Cotroceni pentru a marca Ora Pământului. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Ora Pământului (Earth Hour) este în prezent una dintre cele mai mari mişcări mondiale pentru protecţia mediului şi mobilizează milioane de oameni care, timp de o oră, sting luminile pentru a arăta angajamentul şi sprijinul pentru Planeta noastră.
„Ora Pământului îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la protejarea mediului înconjurător pentru a combate criza climatică şi pentru a ne asigura propria sănătate şi prosperitate. Stingerea pentru o oră a luminilor este un gest simbolic anual, dar protejarea Planetei este o responsabilitate zilnică a fiecăruia dintre noi”, a arătat Administraţia Prezidenţială.
Iluminatul public va fi oprit, sâmbătă seara, timp de o oră, în Centrul istoric al Braşovului, municipiul de sub Tâmpa alăturându-se astfel, şi anul acesta, celor 7000 de oraşe din întreaga lume care vor participa la Ora Pământului.
Conform unei informări transmisă de Primăria Braşov, în intervalul orar 20.30 – 21.30, iluminatul public va fi oprit pe mai multe străzi din zona istorică a oraşului, inclusiv în Piaţa Sfatului, în Curtea Bisericii Negre, în Piaţa Enescu şi în piaţeta de pe str. Sf. Ioan.
„Îi invit pe toţi braşovenii să se alăture evenimentului Ora Pământului şi să stingă luminile în casele lor timp de o oră, într-un gest simbolic prin care arătăm că ne preocupă protecţia mediului înconjurător şi a planetei pe care trăim. Cu această ocazie îi invit şi să participe la evenimentele online pe care le organizează ong-urile de profil. Cred că prin astfel de acţiuni de conştientizare vom reuşi să creştem masa critică a cetăţenilor dispuşi să îşi ia un angajament faţă de problemele de mediu”, a declarat, potrivit sursei citate, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
La Bârlad, autorităţile locale anunţă că luminatul public va fi oprit, sâmbătă, în intervalul orar 20,30 – 21,30, în zona centrală a Bârladului, iar Observatorul Astronomic va transmite imagini live pe Facebook, atât prin intermediul camerei AllSky, cât şi cu ajutorul telescopului principal, pentru a marca „Ora Pământului”, au informat reprezentanţii Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii instituţiei, cu acest prilej se va organiza şi o lecţie de muzeu online, pe platforma Google Meet, unde membrii Astroclubului „Perseus” vor susţine diverse prezentări pe teme astronomice.
„Muzeul ‘Vasile Pârvan’ Bârlad, prin Serviciul de Astronomie, s-a alăturat, din anul 2013, evenimentului global ‘Ora Pământului’, marcând acest moment prin observaţii astronomice în stradă şi activităţi menite să atragă atenţia opiniei publice referitor la schimbările climatice şi impactul negativ al activităţilor umane asupra mediului înconjurător. În toţi aceşti ani, Primăria municipiului Bârlad a susţinut intenţia instituţiei noastre şi a marcat evenimentul prin oprirea timp de o oră a iluminatului stradal. Anul acesta, în contextul situaţiei actuale din lume şi din ţara noastră, nu mai putem organiza o activitate publică în stradă. Având în vedere menirea instituţiei noastre, o să marcăm acest eveniment fără prezenţa publicului”, precizează sursa citată.
Transmisiile live se vor putea urmări pe pagina oficială de facebook: Planetariul şi Observatorului Astronomic din carul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
La Focşani va avea loc evenimentul-spectacol „Copiii şi Ora Pământului”, în organizarea Primăriei Municipiului Focşani, prin Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” şi Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei”. (Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” – Focşani, ora 19.00).
De asemenea, la Suceava va fi oprit timp de o oră iluminatul public pe Bulevardul 1 Mai, de la 20.30, pe toată porțiunea din fața Primăriei și până la intersecția cu Aleea Trandafirilor – înaintea Palatului de Justiție.
În Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău anunţă că susține „Ora Pământului” şi înseamnă oamenii să renunțe și ei la consumul de curent electric pentru o oră, sâmbătă intervalul 20:30 – 21:30.