Câteva lucruri remarcabile despre planeta pe care trăim

Astăzi e Ziua Pământului, planeta pe care avem privilegiul de a o numi „casă” și care e totuși plină de mistere și splendori pe care încă nu le-am descoperit. Iată mai jos câteva lucruri remarcabile:

4546946888_8b74824065_z

 

 

1. Pământul găzduiește niște lacuri care explodează

Pământul poate să fie destul de înfricoșător: avem niște lacuri care explodează. În Camerun și la granița dintre Rwanda și Republica Democrată Congo, există trei lacuri crater – Nyos, Monoun și Kivu – care se află deasupra unui sol vulcanic. Magma de dedesubt degajă dioxid de carbon în lacuri. Există riscul ca acest dioxid de carbon să formeze o erupție care poate ucide tot ce întâlnește în cale. Geologii au descoperit în preajma lacului Kivu dovezi ale unor extincții biologice masive, care se pare că au avut loc la intervale de o mie de ani.

2. Suntem acoperiți de praf de stele

În fiecare an, 40.000 de tone de praf cosmic se lasă peste planeta noastră. Nu e ceva ce observăm, dar în cele din urmă tot praful, care e compus din oxigen, carbon, fier, nichel și toate celelalte elemente, își găsește drumul înspre trupurile noastre. Suntem praf de stele.

3. Nu stăm niciodată pe loc

În timp ce noi avem senzația că stăm pe loc, bineînțeles, ne mișcăm. Ne rotim nebunește și zburăm prin spațiu! E o minune că viața pare atât de calmă. În funcție de unde te afli, te-ai putea roti cu peste 450 de metri pe secundă (cei de la polul Nord sau Sud ar sta pe loc). În același timp, ne mișcăm în jurul soarelui cu vreo 30.000 de metri pe secundă.

4. Avem niște puncte foarte reci

Adică foarte, foarte reci. La câteva sute de kilometri de Cercul Arctic se află orașul Oymyakon, în Rusia, care în 1933 a câștigat titlul de cel mai rece loc de pe planetă. Temperaturile au atins minus 68 de grade Celsius. E atât de frig aici, încât oamenii nu-și opresc motorul la mașini și trebuie să încălzească pământul cu un foc de tabără timp de câteva zile, înainte să poată săpa o groapă pentru vreo înmormântare. Pe timpul iernii, temperaturile ating o medie de minus 50 de grade Celsius.

5. …și niște puncte foarte calde

La celălalt capăt al mercurului, Death Valley găzduiește cele mai ridicate temperaturi înregistrare vreodată pe Pământ, care au atins apogeul pe 10 iulie 1913. Temperaturile au măsurat 53 de grade Celsius sau mai mult, timp de cinci zile consecutive.

6. Are niște înălțimi foarte … înalte

Muntele Everest are 8.85 kilometri înălțime și e cel mai înalt loc de pe planetă, dintre cele măsurate de la nivelul mării. Dar dacă luăm în calcul înălțimea în funcție de distanța de la centrul Pământului, Muntele Chimaborazo din Munții Anzi, din Ecuador, ia locul întâi. Deși Chimaborazo e cu vreo 3 kilometri mai mic decât Everestul, raportat la nivelul mării, acest munte e cu vreo 2.5 kilometri mai departe în spațiu, datorită proeminenței ecuatoriale.

7. …și niște adâncimi foarte adânci

Cel mai adânc punct de pe Pământ e Groapa Marianelor, aflată în vestul Oceanului Pacific. Atinge aproximativ 11 kilometri sub nivelul mării.

8. Avem dune care cântă

În jur de 30 de locuri de pe planetă au dune de nisip care cântă și orăcăie, creând un fel de muzică joasă, monotonă, care se aseamănă cu ceva între sunetul unui roi de albine și cântările unor călugări. Câteva dintre aceste locuri sunt deșertul Sahara, deșertul Gobi și cel cilian. Deși există câteva teorii care ar putea explica fenomenul, sursa sunetelor este încă un mister.

9. Lumea din adâncuri, gigantică și misterioasă

În recifele de corali se află mai multe specii pe unitate de suprafață decât în oricare alt ecosistem al planetei, chiar mai multe decât în pădurile tropicale. Şi în timp ce recifele sunt alcătuite din polipi de corali minuscului, ei formează cele mai mari structuri de viață de pe Pământ, vizibile chiar din spațiu.

10. Fulgerele au un loc preferat la noi, pe Pământ

În fiecare noapte, în nord-vestul Venezuelei, unde râul Catatumbo întâlnește lacul Maracaibo, se produce o furtună. Şi nu doar un spectacol trecător: o furtună poate ține până la 10 ore, cu o medie de 28 de fulgere pe minut. Fulgerul e cunoscut sub numele de Relámpago del Catatumbo, și poate lovi de până la 3.600 de ori pe oră. În fiecare noapte!

11. Nu cunoaștem nici măcar jumătate din toate minunățiile

În timp ce oceanele acoperă în jur de 70 de procente din suprafața planetei, omul a explorat abia 5 procente. De asemenea, oamenii de știință estimează că pot exista între cinci și 100 de milioane de specii pe Pământ, dar noi am identificat abia două milioane.

Avem impresia că știm tot, dar încă mai avem atâtea de descoperit. Chiar trăim într-o lume uimitoare!

Sursă: Treehugger.com

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

FOTO Ziua Pământului: fotografii care ne amintesc de frumusețea planetei noastre

FOTO Pământul, în 10 imagini uimitoare din spațiu

spot_img

Ultimele știri