Firmele de catering din Marea Britanie vor elimina 20% din carnea din meniuri

Firmele de catering și cantinele publice, care servesc mâncare pentru o pătrime din populația din Marea Britanie – în școli, universități, spitale și cămine de bătrâni –, își asumă să reducă cu 20% carnea din meniuri, pentru a reduce impactul asupra mediului.

Angajamentul, care ar salva 45.000 de vite sau 16 milioane de găini și numit #20percentlessmeat, a fost publicat în revista Public Sector Catering.

„Reprezintă o mișcare îndrăzneață pentru că nu a fost impusă. Ar fi fost mult mai simplu să aștepte până când ar fi fost forțați de guvern”, a declarat David Foad, editorul revistei, pentru The Guardian.

Schimbarea s-ar putea produce prin implementarea în cantine și în meniurile furnizorilor a unor zile fără carne, prin înlocuirea cărnii din felurile de mâncare cu linte sau alte legume și încurajarea consumatorilor să aleagă meniurile vegetariene prin campanii sau reduceri.

„[Schimbarea în] sectorul uriaș de oameni pe care îi hrănim zilnic înseamnă că putem influența dieta unei națiuni și, în același timp, putem contribui la răspândirea dorinței de a limita impactul asupra mediului”, a spus Andy Jones, directorul grupului Public Sector Catering 100.

Angajamentul, care este însoțit de o campanie în social media, presupune ca liderii din industrie să încurajeze membrii acestui sector, inclusiv case private pentru îngrijirea bătrânilor, școli și spitale, să ia parte la mișcare și să-i susțină cu idei și cu informații.

Deși scopul inițiativei este unul lăudabil, de a reduce emisiile de carbon, vor există și unele provocări, spun oamenii din domeniu.

„Majoritatea au fost crescuți cu o dietă pe bază de carne și legume și vor opune rezistență în fața  schimbării și, vor fi, poate, sceptici și nervoși în ceea ce privește opțiunile pe care nu le cunosc pentru a înlocui carnea”, este de părere Sue Cawthray, președintele National Association of Care Catering.

Alianța Eating Better, care cuprinde 60 de organizații care au oferit consultanța privind această inițiativă, a transmis că e nevoie de cât mai multe soluții concrete și de orientarea spre produsele locale.

„Încurajăm proprietarii de cantine să folosească banii economisiți în urma reducerii cantității de carne pentru a sprijini fermierii locali. Ne-ar plăcea să-i vedem pe cei din industrie cum colaborează cu fermierii care lucrează cu natura și care au cele mai înalte standarde privind creșterea de animale”, a declarat Simon Billing, director executiv la Eating Better.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri