Catastrofa din Japonia, in cifre

Va prezentam mai jos un bilant al seismului si valurilor tsunami care au lovit Japonia, dar si informatii legate de accidentul de la centrala nucleara Fukushima din 11 martie.

Bilantul victimelor (oficial, provizoriu): 5.321 de decese confirmate in 12 departamente din nord-est, 9.329 de persoane date disparute in sase departamente si 2.383 de raniti in 17 departamente. Numarul total al mortilor este insa estimat la peste 10.000.

Evacuati:
Circa 550.000 de persoane au fost evacuate dupa ce si-au pierdut casele inghitite de tsunami sau dupa ce a fost declansata criza nucleara pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei Fukushima 1. Autoritatile au deschis circa 2.700 de adaposturi temporare.

Cladiri distruse: 80.422 de cladiri au fost mai mult sau mai putin avariate. Dintre acestea, 4.798 au fost complet distruse.

Echipe de salvare mobilizate: Circa 80.000 de soldati, politisti si membrii ai serviciilor de interventie in caz de dezastru au fost mobilizati de statul nipon. Guvernul a facut ieri apel si la rezervisti.

Ajutor strain: 112 de tari si regiuni si-au oferit asistenta, asemeni si 23 de organizatii internationale. Valoarea ajutorului financiar nu a fost dezvaluita.

Economie:

Seismul va avea un impact considerabil asupra economiei japoneze, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului, Impactul a fost estimat la 100 de miliarde de dolari, adica circa 2% din PIB-ul nipon.

Banca nationala a Japoniei a injectat 34.000 de miliarde de yeni (309 miliarde de euro) in economie, incepand de luni.

Bursa din Tokyo a scazut cu mai mult de 16% luni si marti, crescand cu 5,68% miercuri. Astazi, bursa a scazut din nou, cu 1,44%.

Numeroase companii si-au suspendat partial activitatile. Toyota a anuntat relansarea, de astazi, a productiei de componente auto, insa uzinele de asamblare ale companiei vor ramane inchise pentru o durata nedeterminata.

Costurile seismului pentru asiguratori ar putea atinge astronomica cifra de 34,6 miliarde de dolari.

 

spot_img

Ultimele știri