Catalin Maruta nu se considera un „maniac ecologist”, insa a ramas impresionat de toti invitatii care au adus in platoul emisiunii Happy Hour un pic de verde. El a raspuns la toate intrebarile „amarute” puse de Green Report si a recunoscut ca este nemultumit de lipsa educatiei ecologice din scoli si de faptul ca protectia mediului nu este inca o prioritate in Romania. Afla mai jos ce parere are Catalin Maruta despre mersul pe bicicleta la serviciu si la ce ar renunta cel mai usor pentru o viata mai prietenoasa cu mediul.
Interviu de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
Cat de prietenos cu mediul este stilul dumneavoastra de viata? Luati masuri in viata de zi cu zi pentru a proteja mediul?
Ma consider, fie si prin comparatie cu o nefericita majoritate, un om care respecta planeta, mediul. Atat cat se poate in aceasta tara. Din reflex, fac gesturi care contribuie la amanarea dezastrului. Am mai spus si cu alte ocazii, evit orice substanta toxica, nu amestec reciclabile cu gunoi perisabil, nu fumez si nu afum pe nimeni, nu arunc sticle in rauri si nu-mi bat joc de foi si cartoane. As minti sa spun ca sunt maniac ecologist si ca particip la toate mitingurile verzi, dar fac tot ce-mi sta in puteri pentru ca, la momentul Apocalipsei, cel putin sa nu-mi reprosez mai nimic.
La ce ati renunta cel mai usor pentru a fi mai eco? Dar cel mai greu?
Renunt usor la materialele si cosmeticele cu substante care ataca stratul de ozon, fiindca am alternative biologice. Renunt usor la plastic si alte materiale chimice in favoarea celor biodegradabile. Recunosc, insa, ca deocamdata mi-e greu sa renunt in totalitate la hainele sau alimentele care presupun ”masacrarea” naturii, poate si din cauza stilului meu alert de viata, care nu-mi permite sa-mi aleg cele mai prietenoase si “bio” mancaruri, vesminte, accesorii. Insa ma gandesc serios sa elimin, treptat, orice gest care agreseaza planeta intr-un fel sau altul.
A fost vreodata ecologia o inspiratie in munca dumneavoastra? Ati avut vreodata vreun invitat la ”Happy Hour” care sa va impresioneze din punctul acesta de vedere?
Am avut mai multi, nu doar unul. De-a lungul vremii, va dati seama ca in platoul ”Happy Hour” au venit sute de personalitati, iar dintre acestea destul de multe m-au impresionat cu atitudinea lor fata de natura. Niste oameni care, respectand mediul, se respecta pe ei insisi, isi asigura longevitatea. Oameni vegetarieni, oameni care nu poarta blanuri si nici piele naturala, oameni care nu folosesc deodorante cu freon, nu fumeaza… si asa mai departe. Serban de la Animal x a fost unul dintre cei mai vehementi invitati. Dragos Bucurenci, de asemenea, ne-a vizitat cand erau de anuntat actiuni de mediu.
V-ati cumpara o masina hibrid?
Presupun ca da, probabil ca acesta va fi gestul cel mai clar din toata pledoaria mea pentru lumea verde si curata. Dar astept un moment care sa justifice acest lucru, fiindca acum, in Romania, eu degeaba ma straduiesc sa dau un exemplu. Pentru majoritatea oamenilor masinile electrice sunt prea scumpe, nu si le pot permite. Si, in plus, Romania e asa poluata, incat va trebui sa facem mult mai mult decat sa ne schimbam masinile.
Cat de prietenos cu mediul vi se pare stilul de viata al romanilor? Credeti ca o persoana obisnuita are la dispozitie toate facilitatile si suficiente optiuni pentru a duce un astfel de trai?
Nu, nu prea… Desi in ultimii ani s-au mai facut progrese, in Romania lipsesc inca multe facilitati legate de viata sanatoasa. Toti stim ce e de facut, dar nu prea facem ce trebuie. Dincolo de asta, educatia “verde” e inca sporadica aici, pur simbolica, ar trebui ca statul sa se implice mai mult in apararea anumitor ecosisteme, nu sa lase totul pe umerii organizatiilor si fundatiilor ecologiste.
Cat de accesibil vi se pare stilul de viata eco? In ce masura credeti ca isi permit romanii cu venit mediu sa adopte acest stil de viata?
Peste tot in lume, cu atat mai mult la noi, produsele bio de orice fel – de la carnea de pui la automobile – sunt mai scumpe decat produse neecologice. Si oamenii nu-si pot permite sa duca o viata bio, o viata lipsita de toxicitate. Nu exista un sprijin concret pentru omul de rand care vrea sa traiasca “eco”. Abia se gasesc subventii pentru medicamentele vitale, ce sa mai vorbim de mancarea organica si materialele biodegradabile…
Ce exemple de bune ‘practici’ in protectia mediului v-au atras atentia in alte tari si credeti ca ar putea fi implementate si in Romania?
In tarile civilizate se recicleaza totul, se separa drastic gunoiul degradabil de reziduurile de tip deseuri, strazile sunt pline de capsule specializate clar: aici sticla, aici hartia, aici plasticul etc. Stiti ca exista tari unde bancile si alte institutii ofera clientilor optiunea de a primi facturile si alta corespondenta prin e-mail, ca sa nu mai consume hartia? Li se fac discount-uri chiar, daca accepta. Masinile electrice sunt rezonabile ca pret in alte tari, un om care isi permite sa-si ia o masina normala in leasing, de exemplu, isi permite sa-si ia si hibrid, daca vrea. In Occident, educatia ecologica e la fel de importanta ca etica sau religia, incepe devreme, din primii ani de scoala. De fapt, ea vine cu cei sapte ani de-acasa.
Unul dintre obiceiurile ‘verzi’ pe care le-au adoptat bucurestenii este mersul pe bicicleta. Mergeti pe bicicleta prin Capitala? Ce sanse credeti ca are bicicleta sa devina mai degraba un mijloc de transport decat unul de agrement?
Daca toata lumea ar fi de acord, eu as trece bucuros la bicicleta, care, dincolo de faptul ca te scapa de noxe, rezolva si problema traficului infernal, care in Romania nu are leac altfel. Insa daca numai unu la mie din bucuresteni trec la bicicleta si restul continua sa-i hartuiasca zilnic cu masini, claxoane si istericale rutiere, e descurajant. La ora actuala, nu pot sa sper ca ajung intreg cu bicicleta de-acasa de la mine si pana la Buftea, unde am emisiunea. Pana acolo, as fi plin de praf si de nervi, din cauza SUV-urilor agresive si-a altor colosi. Dar cand nu ma grabesc, ador ciclismul si le recomand tuturor sa inlocuiasca masina cu bicicleta macar doua zile pe saptamana. E un mod de a-ti salva viata.