Catadores – artisitii gunoieri ai Braziliei

Orasul brazilian Belo Horizonte a devenit caminul unei noi generatii de “artisti” care folosesc deseurile ca materie prima pentru lucrari de arta, bijuterii sau mobila.

Am doua job-uri. Strang gunoaiele si apoi le transform in mici opera de arta. Canapele, mese si scaune de lemn sau ornamente din plastic”, a spus Edimar Ferreira, in varsta de 39 de ani, citat de CNN, membrul al asociatiei ASMARE. La ASMARE avem o vorba: <<o seu lixo e o meu luxo>> (gunoiul tau este luxul nostru – n.r.)“, a adaugat acesta.

Catadores, asemenea lui Ferreira, au devenit ceva obisnuit in orasele Braziliei. Acestia se plimba printre muntii de gunoaie de pe strazi sau pe gropile de gunoi pentru a gasi sticle, hartii, conserve sau alte tipuri de material reciclabile.

Potrivit datelor estimative anuntate de autoritatile braziliene, in 2010, in tara erau peste un miliona de catadores, desi doar un numar mic dintre acestia lucrau in mod official pentru cooperative sau asociatii ca ASMARE.

Multi dintre acestia sunt oameni ai strazii, fosti puscariasi sau pur si simplu oameni care au intampinat greutati  si care vand companiilor de reciclare ceea ce gasesc folositor prin gunoaie.

Artisti si mestesugari

Cu toate acestea, in ultimii ani, banii obtinuti de acestia din vanzarea deseurilor au fost din ce in cemai putini pentru a asigura un venit stabil.

Solutia oferita de ASMARE – grup profesional format din aproximativ 200 de persoane – a fost aceea de trasforma deseurile in lucruri utile.

Cu ajutorul voluntarilor si al artistilor locali, ASMARE a organizat cursuri de arta pentru a-i invata pe muncitori sa transforme deseurile reciclabile pe care le adunau zilnic.

Centrul a pornit cu obiectivul de a-i invata pe oameni sa-si faca propriile carucioare si a-i invata pe copii acestora cum sa mestesugareasca diverse lucruri din materialele colectate”, a declarat Dona Geralda, presedinte si fondator al ASMARE.

In etate de 63 de ani, Geralda a fost ea insasi catadore de la varsta de 8 ani.

Toate produsele fabricate la ASMARE sunt vandute intr-un magazine de langa cartierul general al organizatiei, iar profitul obtinut este impartit intre catadores.

In momentul de fata venitul lunar mediu al unui catadore ASMARE este de aproximativ 800 de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri