ONG-ul de mediu Air Quality Index China (AQICN) a lansat recent o hartă interactivă care arată, în timp real, nivelul de poluare al aerului în peste 1.000 de locații de pe tot globul, dar și cât de periculos este acesta pentru sănătate. Cele mai mari valori de noxe se înregistrează în orașele din China, iar în Europa cel mai poluat oraș dintre cele evaluate este Skopje.
Harta preia în mod automat o serie de date de la agențiile oficiale de protecție a mediului, referitoare la nivelul de ozon măsurat la nivelul solului, cantitatea de particule din aer și nivelurile de de monoxid de carbon, dioxid de sulf și dioxid de azot.
Apoi, pe baza unei metodologii aprobate de Agenția americană de protecție a mediului, calculează nivelul de poluare al aerului și încadrează orașele în 6 categorii: nivel de poluare scăzut, fără sau cu riscuri mici pentru sănătate; nivel de poluare mediu, cu anumite riscuri de sănătate pentru grupurile sensibile; nivel de poluare nesănătos pentru grupuri sensibile; nivel de poluare nesănătos pentru majoritatea persoanelor și periculos pentru grupuri sensibile; nivel de poluare foarte nesănătos; nivel de poluare primejdios pentru sănătate;
Singurele orașe de pe harta AQICN care au un nivel de noxe extrem de periculos pentru populație sunt Palangka Raya, din Indonezia, și Izmir, din Turcia. În Europa, țările cu cele mai poluate orașe sunt Polonia și Belgia. Cea mai mare valoare de noxe se înregistrează însă în Skopje, Macedonia.
Orașele din România, și ele pe harta poluării aerului
Harta AQICN afișează nivelul de poluare a aerului din aproximativ 40 de locații din România. Dintre orașele de la noi pentru care sunt afișate datele, cel mai poluat Ruse. Conform hărții, niveluri medii de poluare se mai înregistrează în Constanța, Timișoara, Ploiești, Mangalia, Tulcea și Bacău.
Municipiul București nu figurează însă pe harta realizată de AQICN, întrucât nu sunt înregistrate toate datele de care ar fi nevoie pentru a încadra orașul în una din cele 6 categorii. Green Report a solicitat Agenției de Protecție a Mediului București verificarea informațiilor prezentate în harta interactivă, dar până în momentul publicării nu a primit un răspuns oficial.
Citește și:
Poluarea aerului se răspândește pe o distanță de trei ori mai mare decât se credea anterior
STUDIU Poluarea aerului cauzează mai multe decese decât estimările anterioare