Cât costă și ce beneficii are o casă independentă energetic?

Casele independente energetic sunt visul oricărui proprietar responsabil față de mediu și care e conștient că inovațiile tehnologice îl pot ajuta să economisească destul de mulți bani. Inițiativele în acest domeniu sunt încă rare, dar promițătoare. În Alba Iulia, există un proiect-pilot de casă care este deja 40% independentă energetic și se îndreaptă cu pași repezi spre 100%. 

 

 

Dorin Fleșeriu, managing director la Delphi Electric, a prezentat, la Renexpo-2014, soluții inovatoare pentru case independente energetic. El a transformat o casă obișnuită din Alba Iulia într-o casă a viitorului, cu panouri fotovoltaice și încălzire electrică în pardoseală. Sistemul îi conferă casei, care este locuită, o independență energetică de 40% urmând ca aceasta să devină, în curând, aproape 100% independentă energetic.

Casa viitorului, din punctul de vedere al eficienței și independenței energetice, este, în primul rând, o casă bine izolată, care nu pierde energie, dar și o casă care reușește să producă cel puțin atâta energie cât consumă și are costuri aproape de zero, în ceea ce privește iluminatul, apa caldă sau încălzirea, este de părere Dorin Fleșeriu. Toate acestea sunt posibile fără a se face rabat de la confortul locatarilor.

Casa din Alba Iulia are are o suprafață de 160 de metri pătrați. Pe acoperiș au fost montate 12 panouri solare care produc anual 4 MW anual, ceea ce reprezintă 40% din necesarul de energie pentru încălzirea apei calde și a spațiilor locuibile. Reducerea costurilor cu încălzirea și apa caldă este, deja, de 40% urmând ca, atunci când se va monta și restul de 38 de panouri solare, casa să devină independentă energetic, necesarul anual de MW pentru această performanță  fiind de 10, a adăugat Dorin Fleșeriu.

steinelshop.ro/

10.000 euro, investiția într-o locuință independentă energetic

Potrivit directorului de la Delphi Electric, investiția într-o casă cu o suprafață de 180 metri pătrați, care ar urma să devină o locuință independentă energetic este de 10.000 euro. Investiția se poate amortiza în 9 ani și presupune inclusiv achiziționarea panourilor solare.

Firma lui Dorin Fleșeriu are și  un alt proiect dezvoltat în parteneriat cu belgienii din orașul Egheze care constă în trei case independente energetic în proporție de 83%. ”Cele 3 case din Belgia, cu o suprafață de 180 metri pătrați fiecare, consumă anual 4,5 MW dintr-un necesar de 5,4 MW, ceea ce înseamnă o independență energetică de 83% asigurată de panouri solare și sisteme electrice de încălzire. În 2015, casele vor avea o independență totală, care va fi asigurată de instalarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură”, a explicat Dorin Fleșeriu.

Delphi Electric comercializează soluții inovatoare pentru încălzire și independentă energetică. Soluțiile combină trei grupe de produse: încălzirea radiantă (panouri în infraroșu, încălzirea prin pardoseală, convectoare electrice), sisteme de degivrare și protecție împotriva înghețului și a zăpezii, iar, mai nou, sistemele fotovoltaice conectate la rețea.

Acoperișurile blocurile din România, limitate pentru panouri solare

În ceea ce privește câștigarea independenței energetice a blocurilor din România, Dorin Fleșeriu consideră că aceasta este destul de greu de obținut, din cauza suprafeței limitate de pe acoperișurile acestor clădiri care nu permite instalarea unui număr optim de panouri solare.

Cu toate acestea, pe Calea Victoriei, la numărul 142-148, se află primul bloc cu panouri solare din București. Pe terasa imobilului în care locuiesc 300 de locatari, au fost instalate, în 2012, 40 de panouri solare, investiția totală ridicându-se la 36.000 euro. În vara anului 2013 locatarii nu au plătit niciun leu pentru apa caldă menajeră, iar, în iarna, au făcut o economie de 15% la factura de gaze, blocul fiind dotat cu centrala proprie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri