Cât consumă un aparat de aer condiționat și cum poți să faci economii la factura de energie

Un aparat de aer condiționat este responsabil pentru circa 17% din consumul anual al unei gospodării, fiind unul dintre marii consumatori de energie din casă, de aceea, într-un context marcat de creșterea prețurilor la energie, achiziția unui sistem cât mai eficient din punct de vedere energetic reprezintă o alegere înțeleaptă.

Înlocuirea unui aparat vechi, dar care încă funcționează, poate părea o investiție inutilă, însă nu este așa. Se obține un confort superior printr-o răcire performantă, iar diferența de bani față de un aparat mai puțin eficient este recuperată datorită consumului de energie mai scăzut.

Un sistem obișnuit utilizează aceeași cantitate de energie electrică într-o singură lună cât consumă un frigider cu congelator într-un an, potrivit unor studii realizate de Comisia Europeană.

Pentru economii la factura de energie experți E-ON România au făcut câteva recomandări:

  • Alege un aparat cu tehnologia Inverter;
  • Curăță filtrele aparatului de aer condiționat o dată la 2 luni;
  • Setează temperatura optimă în locuință. Temperatura pentru funcționarea optimă a unui aparat de aer condiționat este între 21°C și 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C, aparatul de aer condiționat va fi solicitat la o putere crescută și va consuma mai multă energie electrică. Totodată, este indicat ca temperatura din locuință să nu difere cu mai mult de 2-3°C față de cea de afară, cu excepția temperaturilor extreme;
  • Alege un aparat de aer condiționat potrivit pentru încăpere. Când achiziționezi un aparat de aer condiționat, alege unul cu puterea necesară de răcire/încălzire a spațiului tău. Un aparat cu o putere prea mică va avea o durată de viață mai scurtă, pentru că va fi su-prasolicitat să răcească/încălzească spațiul necesar;
  • Alege locul potrivit unde vei monta aparatul de aer condiționat. Discută cu experții care instalează aerul condiționat, găsiți un loc în care aparatul să fie ferit de razele directe ale soarelui, să evite supraîncălzirea și să nu reducă din performanța acestuia.

Citește și:

Panourile fotovoltaice pot reduce factura la energie chiar și cu 90%

Ce soluții de eficientizare energetică aleg specialiștii din domeniu pentru propriile locuințe

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri