Castorii ar putea deveni specie protejată în Scoţia

Castorii vor deveni o specie protejată în Scoția începând cu luna mai, a declarat Secretarul Mediului din aceasză ţară, Roseanna Cunningham.

Măsura mult așteptată, dar și controversată, care a fost primită cu critici de către mulți fermieri, vine după o dezbatere extinsă asupra modului în care ar trebui gestionate numărul populaţiilor de castori.

Liderii din sectorul agricol și-au exprimat îngrijorarea cu privire la daunele cauzate terenului agricol de barajele construite de animale.

Scottish Natural Heritage va emite un ghid pentru agricultori în următoarele săptămâni.

Cunningham a declarat la o emisiune la Radio Scotland: „Este ceea ce au aşteptat oamenii, este ceea ce am spus noi că vom face. Apreciez că pentru o mulțime de oameni se pare că a durat foarte mult, dar aceste lucruri durează. Nu poţi să pocneşti din degete și să se facă peste noapte”.

Castorii au dispărut din Scoția timp de 400 de ani, dar au fost eliberați ilegal în sălbăticie în regiunea Tayside cu câțiva ani în urmă.

Aceştia sunt privişi ca un inamic pentru agricultori din cauza barajelor pe care le construiesc şi care au dus la inundarea câmpurilor și distrugerea culturilor.

Cea mai recentă cifră a constatat că populația de castori s-a triplat peste șase ani la 430 de exemplare în mai mult de 100 de teritorii active.

Procesul tehnic prin care aceştia sunt adăugaţi în lista speciilor protejate a fost inițiat acum.

Începând cu luna mai, va deveni o ilegal uciderea, rănirea sau capturarea animalelor.

Măsurile de protecție și atenuare a agricultorilor, în special în jurul regiunii Tayside, vor fi „extinse”, potrivit secretarului de mediu.

Ea a adăugat: „Cred că majoritatea fermierilor au realizat destul de bine acum câțiva ani că acest lucru se va întâmpla. Vor fi măsuri de control. Noi ne uităm și vorbim cu ei despre măsuri potențiale de atenuare a impactului pe care castorii îl au”.

spot_img

Ultimele știri