Asociatia Green Revolution si Primaria Municipiului Bucuresti au lansat primul proiect de educatie ecologica ai carui beneficiari vor fi copiii din gradinitele Capitalei. Un fost pavilion expozitional din Parcul Herastrau va fi transformat intr-o cladire pasiva, iar aceasta, vara, va functiona ca un centru multifunctional de zi pentru prescolari.
„Este primul centru de zi dedicat prescolarilor care se afla intr-un parc din centrul orasului. Scopul nostru este sa-i aducem pe copii cat mai aproape de natura. Vom preda aici cursuri de ecologie pentru ca cei mici sunt soldateii nostri pentru un viitor mai bun“, a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a aratat foarte multumit de centru si s-a asezat la masuta copiilor, incercand sa afle de la ei ce este o gradinita ecologica.
„O gradinita ecologica protejeaza plantele si animalele“, raspunde Eva, o fetita de 5 ani, care a venit sa testeze centrul.
„Este un concept nou si incercam sa facem astfel de centre in toate parcurile din Capitala. Ar fi bine daca am reusi sa facem cel putin 10, ca macar 1.000 de copii sa se bucure de ele. Centrele vor fi deschise zilnic, chiar si pana spre seara, pentru ca vom asigura si o paza mai buna in parc. Instructori talentati ii vor educa pe copii in spirit ecologist“, a declarat primarul Sorin Oprescu.
Eficienta maxima
Pavilionul va beneficia de un sistem de colectare a apei pluviale si o centrala electrica pe biomasa. Ferestrele vor fi triplu izolante, iar toaletele – ecologice, cu un bazin cu capacitatea injumatatita, alimentat cu apa de ploaie. Pe partea de sud vor fi montate trei ferestre, iar pe partea de nord vor fi instalate captatoare de lumina. Peretii cladirii vor fi termoizolati cu un strat de 15 cm de lana de oaie ecologica, iar pardoseala – cu un strat de 5 cm.
„Estimam ca astfel vom reduce consumul de resurse undeva la 60%. Pardoseala va fi acoperita cu un linoleum 100% ecologic si cu piatra termordianta care inmagazineaza caldura din lumina naturala si apoi o radiaza in spatiu“, a declarat Catalin Diaconescu, arhitect firma Quattro Design, membra a Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi.