Programul Casa Verde, care aloca sute de mii de lei din banii contribuabililor pentru panouri solare sau alte surse de energie regenerabila, nu urmareste si modul in care sunt cheltuiti acesti bani.
In ghidul de finantare nu exista standarde de calitate pentru sistemele de panouri solare, ceea ce duce la situatii in care beneficiarii cumpara echipamente de proasta calitate numai pentru a se incadra in sumele primite de la stat.
Pentru ca nimeni nu le impune anumite standarde de calitate, cum ar fi o anumita garantie sau anumite cerinte privind caracteristicile panourilor sau ale lucrarii, romanii care iau bani prin Casa Verde pot opta pentru varianta mai ieftina si adesea mai slaba calitativ. Astfel, foarte multi prefera sa faca rabat la calitate numai ca sa nu investeasca mai mult de 6.000 de lei, cat reprezinta finantarea prin AFM.
“Sunt doua puncte importante pe care incercam sa le promovam: in primul rand sa existe niste standarde de calitate clar inregistrate, dar si o verificare si o monitorizare a modului in care sunt executate lucrarile si a echipamentelor folosite”, a declarat pentru “Green Report” Nicolae Olariu, presedintele organizatiei Surse noi de energie.
El a subliniat si pericolul “lucrarilor formale, smecheresti”, cand beneficiarii cumpara cele mai ieftine panouri, dar se inteleg cu comerciantii pentru a primi facturi pe suma alocata de stat.
“Mai este o problema in Romania: multi se pacalesc din lipsa de informatii. Asa ca ar trebui ca AFM sa ofere consiliere beneficiarilor din programul Casa Verde atunci cand completeaza dosarul, ca un fel de protectie a consumatorului. Este o problema si in cazul autoritatilor publice, unde este vorba de sume mari, dar si pentru beneficiarii persoane fizice, ca banii sunt tot ai contribuabililor”, a adaugat Olariu.
Acesta a precizat ca Romania risca sa devina o “groapa de gunoi” daca nu va fi monitorizata calitatea echipamentelor achizitionate de beneficiarii programului Casa Verde.
“Oamenilor le e teama ca nu primesc banii de la stat”
Pe de alta parte, Dan Bargan, reprezentantul firmei Merloni, sustine ca teama ca statul nu le va aproba lucrarea si nu le va face plata ii determina pe romani sa fie mai atenti atunci cand isi aleg echipamentele. Potrivit acestuia, majoritatea clientilor cumpara panouri solare de la furnizori care le ofera si service pentru acestea.
“Oamenii sunt mai atenti cand dau banii, pentru ca ei se vor folosi de panourile alea. Ii intereseaza cat vor plati la intretinere, daca li se vor strica panourile sau nu, cat costa sa le repare”, a explicat Bargan.
Pe piata UE exista un standard de calitate pentru sisteme de panouri solare numit Keymark, care reprezinta o schema de certificare voluntara realizat de Comitetul European pentru Standardizare.
“Faptul ca nu pot oferi intotdeauna service este singurul dezavantaj al panourilor chinezesti. In rest, toate respecta standardul de pe piata europeana, Keymark”, a declarat Bargan.
In ce priveste pregatirea celor care instaleaza asemenea echipamente, el a precizat ca exista o Hotarare de Guvern care indica un standard ocupational pentru muncitori, care ar trebui sa aiba un curs sau un certificat care sa demonstreze ca pot monta panouri.