„Casa Verde Fotovoltaice” și „Rabla pentru tractoare” în consultare publică

Ministrul Mediului Mircea Fechet și președinte Administratia Fondului pentru Mediu, Laurențiu-Adrian Neculaescu au susținut joi, 29 august, o conferință de presă în cadrul căreia au fost puse în consultare publică ghidurile pentru programele „Casa Verde Fotovoltaice” și „Rabla pentru tractoare”.

Casa Verde Fotovoltaice – finanțare ajustată
Cuantumul sumei finanțate prin AFM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice se mărește de la 20,000 de lei la 30,000 de lei, potrivit ministrului.

„O altă noutate este că vom finanța pentru prima dată acumulatori, unități de stocare a energiei electrice, astfel că oamenii vor putea consuma seara și noaptea electricitatea pe care o produc în timpul zilei și o stochează în baterii”, a mai spus minsistrul.

Programul Casa Verde Fotovoltaice are, în acest an, un buget de 2 miliarde de lei și va permite instalarea de panouri fotovoltaice pentru cel puțin 60.000 de beneficiari.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, cu o contribuție proprie a beneficiarului de 3.000 de lei.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 30.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 KW și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Noutatile AFNM pentru programul Casa Verde Fotovoltaice pot fi accesate aici.

După deschiderea sesiunii, înscrierile se pot face online. Paşii sunt listați aici. Vis-a-vis de documentele necesare în momentul aplicației, ele pot varia în funcție de anul şi contextul specific fiecărei sesiuni de aplicare. Cu toate acestea, o lista tipică de documente la care puteți să vă aşteptați să vi se ceară este detaliată via acest link.

Rabla agricolă – program pilot
Producătorii agricoli vor primi o finanțare pentru cumpărarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro, cu TVA inclus, printr-o schemă de ajutor de stat: „Sprijin în vederea achiziționării de tractoare şi mașini agricole autopropulsate”.

Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole
autopropulsate este derulat în premieră în acest an.

„E vorba de un program pilot pentru că nu am mai finanţat până astăzi tractoare sau maşini agricole autopropulsate, însă ne propunem astfel să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole noi și mai puţin poluante”, a spus ministrul.

Fechet a mai afirmat că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, în România avem producători de tractoare de capacităţi mici de și utilaje agricole.

Conform schemei de ajutor de stat, sprijinul este între 65% şi 80% din costurile utilajelor agricole ţintite.

„Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, adică fermieri care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului, dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maxim 65%”, a adăugat minstrul.

Scopul declarat al acestui program pilot este echiparea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare cu utilajele amintite.
Bugetul total alocat este de 500 milioane lei.

În prezent, nu este în desfăşurare nicio sesiune a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. In viitor, veti putea accesa informatii despre programla AFM – click aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri