Studenții români au dat încă o dată dovadă de ingeniozitate, reușind să câștige marele premiu cu prototipul de casă solară pe care l-au prezentat – EFdeN Signature, în cadrul unei olimpiade internaționale pentru locuințe sustenabile. Despre această inovație, dar și despre parcursul olimpic al acesteia, a scris Andrada Gaman, studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, care face parte din povestea EFdeN de 2 ani și jumătate.
Solar Decathlon Middle East
În anul 2018, echipa EFdeN a reprezentat România la competiția Solar Decathlon Middle East, Dubai. Cunoscută drept olimpiada caselor solare, Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile și tehnologii integrate din lume și întrunește circa 15 – 20 de echipe competitive de studenți ale celor mai prestigioase universități tehnice. Aceste echipe au doi ani la dispoziție să proiecteze, optimizeze și construiască case solare modulare. Prima asamblare a prototipurilor are loc înaintea competiției, în țara de origine. Casa este apoi dezasamblată și transportată către sit-ul competiției, unde trebuie reconstruită în 15 zile. Pentru a face față acestei provocări, studenții trebuie să învețe cum să asambleze componentele în cel mai eficient mod. În final, casele sunt monitorizate, jurizate și punctate în cadrul a 10 probe distincte – de la arhitectură și comunicare la condiții de confort și inginerie.
EFdeN Signature
Casa EFdeN Signature este prototipul nostru de casă solară cu care am reprezentat România la competiția Solar Decathlon Middle East 2018, în Dubai. A fost premiată cu locul 4 mondial și a obtinut 4 clasări pe podium – locul 1 la comunicare, 2 la inginerie și construcție, 2 la condiții de confort și 3 la sustenabilitate. Odată cu întoarcerea de la competiție, unul dintre obiectivele noastre principale a devenit certificarea casei EFdeN Signature cu LEED for Homes v4.1. Procesul de certificare a avut loc în paralel cu reconstrucția definitivă a casei în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor din București, pe o perioada de 2 ani.
De ce LEED?
În Europa, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și pentru 36% din emisia de gaze cu efect de seră. În viața de zi cu zi, fiecare dintre noi petrece în medie peste 90% din timp în spații interioare. De asemenea, 75% din clădirile din Europa sunt ineficiente din punct de vedere energetic, ceea ce însemna că din totalul cantității de energie produsă, o mare parte este pierduta.
Renovarea clădirilor existente ar putea reduce consumul de energie cu până la 5-6% și ar diminua emisiile de CO2 cu până la 5% (in prezent, mai puțin de 1% din clădiri sunt renovate anul, însă procentul ar trebui să fie cel puțin dublu pentru a atinge obiectivele UE).
Certificările pentru clădiri verzi sunt o unealtă excelentă în vederea atingerii acestor ținte extrem de necesare, prin prisma faptului că oferă standarde independente și riguroase de verificare a nivelului calitativ atins. Mai mult decât atât, ele propun direcții clare ce pot funcționa ca un ghidaj pentru echipa de proiectare, facilitând procesul de concepere a unei astfel de clădiri. Din aceste motive, la nivel global, au fost până în prezent certificate LEED în jur de 500.000 de proiecte.
Ce este LEED?
Leadership in Energy and Environmental Design for Homes este un program de certificare pentru clădiri sustenabile, dezvoltat de către Consiliul pentru construcții ecologice din SUA (U.S. Green Building Council) în 2000. Acesta încurajează o abordare holistică în ceea ce privește proiectarea sustenabilă a clădirilor, cu cerințe împărțite între 9 capitole complementare:
- integrative process
- location and transportation
- sustainable sites
- water efficiency
- energy and atmosphere
- materials and resources
- indoor environmental quality
- innovation
- regional priority.
Aceste nouă capitole prevăd o serie de cerințe, dintre care unele sunt obligatorii și nu se punctează – prerequisites – iar altele sunt opționale și se punctează – credits. Însumând punctajul obținut din îndeplinirea celor din urmă, se ajunge la un scor final, care stabilește nivelul de certificare atins: 40-49 puncte: certified, 50-59: silver, 60-79: gold, 80-110 platinum. Pe parcursul procesului de certificare, echipa de proiectare este însoțită de un verificator acreditat care se asigură de atingerea standardelor impuse, atât prin verificarea livrabilelor, cât și prin doua vizite pe șantier – una la mijlocul construcției și una la final.
Etapele procesului de certificare
Procesul de certificare a început printr-o discuție preliminară cu Chuck Nepps (NH Green Consulting) Green Rater-ul care ne-a fost alături în toată această perioadă. În cadrul acestei discuții au fost luate în calcul toate creditele la care putem obține puncte, alături de formatul și conținutul livrabilelor. Ulterior, în ianuarie 2020, am organizat prima vizită obligatorie de la mijlocul construcției, unde au fost verificate lucruri precum locația construcției și accesul la diferite facilități, normele de curățenie și siguranța în șantier, dar și aspecte ce țin de materialele folosite.
Ultima vizită a avut loc pe data de 28 august 2021, unde au fost verificate toate creditele obligatorii în vederea obținerii certificării.
Punctaj final
Casa EFdeN Signature a obținut 105 puncte, acesta reprezentând cel mai înalt scor obținut de un proiect LEED în Europa. În modul acesta dorim să dăm un exemplu în direcția în care credem noi că industria construcțiilor din România trebuie să se îndrepte.
În articolele ce urmează ne propunem să vă oferim o imagine de ansamblu asupra modului în care abordează LEED diversele fațete ale provocării locuințelor sustenabile și asupra soluțiilor integrate în designul casei Signature, dar și asupra partenerilor care ne-au fost alături și fără de care această reușită ar fi fost imposibilă. Acestea vor aborda câte două sau trei dintre capitolele respective.
Despre autor:
Andrada Găman este studentă la Facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și face parte din povestea EFdeN de 2 ani si jumătate. „Printre pasiunile mele se numără design-ul, scrisul si limbile străine. Pe viitor îmi doresc să lucrez la o firmă de arhitectură care proiectează clădiri sustenabile în toată lumea. Actual, lucrez în cadrul obiectivului „Solar Decathlon Europe 21/22”, unde sunt responsabilă de gestionarea și implementarea soluțiilor pentru proba de Sustenabilitate.”
Citește și: Reducerea emisiilor de metan devine vitală, dar propunerile UE rezolvă doar vârful aisbergului
Schimbările climatice, principala provocare pentru cetățenii UE