Firma australiană de arhitectură ArchiBlox a lansat recent primul prototip de casă prefabricată „Carbon Positive”, o locuință care produce energie și e minunată pentru locatari.
Această casă mobilă, luminoasă, contemporană și confortabilă e sigilată într-o structură etanș de 74 de metri pătrați. Structura blochează înăuntru aerul rece și ține afară căldura intensă, caracteristică climei din Australia. Casa e acoperită de panouri solare, poate să producă mai multă energie decât consumă și este în prezent expusă în Melbourne, la City Square.
Prototipul autosuficient are o fațadă făcută din geamuri duble, pe întreaga suprafața dintre tavan și podea. A fost proiectat așa încât să folosească la maxim energia solară și principiile de construcție pasivă. În loc să se bazeze pe încălzire și răcire mecanică, casa ventilată natural folosește tuburi instalate în pământ ca să tragă aer rece din partea sudică. Clădirea are un acoperiș verde, pentru izolație suplimentară. De asemenea, mai are un set de pereți glisanți cu rol de grădină verticală, care umbresc și răcesc clădirea pe timpul verii.
Locuința e orientată cu fața spre nord și e împărțită în două zone principale: camera însorită cu vitraj dublu, care servește drept zonă-tampon, și cabinele de locuit, ascunse în spatele camerei cu soare, pe partea sudică. Acest spațiu compact, de locuit, cuprinde o zonă deschisă cu bucătărie și sufragerie într-o parte, iar în cealaltă parte o baie și un dormitor. Zona privată e e separată de spațiul comun printr-un perete modular din dulapuri. Interiorul din lambriuri, luminos și aerisit e făcut din materiale non-toxice și de proveniență sustenabilă, iar aparatele eficient energetic instalate în casă folosesc reciclarea apei de ploaie.
Sursă: Deezen.com
Fotografii: Tom Ross
Puteți citi și:
Casa pasivă cu hamac de la Suceava se încălzește și iarna de la Soare