Cartiere plutitoate făcute din beton reciclat, tipărit 3D

Ca multe alte orașe, Stockholm rămâne fără spațiu de construit. Cea mai mare parte a suprafeței sale e deja dezvoltată și a trecut printr-un proces de „umplere”, ca să folosească tot spațiul rămas. Crearea de locuințe la prețuri accesibile a devenit o adevărată provocare, fiindcă orice spațiu a devenit extrem de scump. Acesta este motivul pentru care grupul Belatchew Arkitekter vrea să construiască pe mare, unde încă mai e o grămadă de loc. E vorba despre dezvoltarea conceptului de „SwimCity”, bazat pe structuri cu etaje mici, ancorate, informează fastcoexist.com.  

3043192-slide-s-7-3-d-printed-concrete-housing-that-floats-on-water

„Avem o mulțime de proiecte de umplere pe uscat, dar acestea sunt destul de controversate, fiindcă vecinii nu și le doresc”, explică Rahel Belatchew Lerdell, fondatoarea firmei. „Swedish National Board of Housing, Building and Planning a cerut idei noi (de case cu prețuri accesibile) și asta e propunerea noastră”, a adăugat ea.

În afară de faptul că structura ar fi așezată pe apă, conceptul e o noutate datorită modului în care e construit. Dormitoarele studențești sunt făcute din ciment reciclat, care e tipărit 3D, pe straturi. Belatchew Lerdell spune că asta înseamnă reducerea amprentei de carbon, deoarece crearea de nou beton necesită foarte multă energie.

3043192-inline-i-1-3-d-printed-concrete-housing-that-floats-on-water-copy

Aspectul durabil constă în găsirea unei modalități de a reutiliza beton, pentru că avem foarte mult beton gata produs, din care o mare parte devine deșeu. Dacă am putea să-l refolosim, asta ar aduce un mare beneficiu climei”, adaugă Lerdell.

De asemenea, imprimarea 3D permite construirea flexibilă și foarte rapidă. Belatchew Lerdell e încântată că dormitoarele plutitoare ar fi adaptabile și mobile.

Dacă ai nevoi temporare, mai poți adăuga unități. Dacă zece ani mai târziu nu mai ai nevoie de ele, le poți muta altundeva, chiar și în afara orașelor”, spune ea. „În mod normal, când vine vorba de arhitectură, ne gândim la ceva ce ar trebui să țină sute de ani. Cu acest sistem îți tipărești unitatea, iar apoi dacă nu mai ai nevoie de ea, o dărâmi și tipărești altceva. Nu construiești ceva etern”, spune arhitecta.

3043192-inline-i-2-3-d-printed-concrete-housing-that-floats-on-water-copy
Belatchew e momentan în discuții cu companii din industria tiparului 3D și cu autoritățile locale de planificare, pentru a vedea dacă SwimCity poate fi construit. Este cu siguranță o idee care pare că ar putea funcționa dar, fiind o tehnică nouă, e nevoie de lămurirea multor detalii.

Sursă foto: Belatchew Arkitekter

Mai citește și:

VIDEO Zgârie-nori acoperit de „tentacule” care recoltează energia eoliană

Case sustenabile din paie, de vânzare în Marea Britanie

 

spot_img

Ultimele știri