Cartea Dunarii albastre, lansata oficial in Capitala

Cartea Dunarii Albastre, un set educational adresat elevilor de gimnaziu, va fi lansat duminica, la Muzeul Taranului Roman, cu prilejul Zilei Dunarii, care se sarbatoreste anual la 29 iunie.

Potrivit Catalinei Milos, reprezentant al Administratiei Nationale ’’Apele Romane’’, Cartea Dunarii Albastre este o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), urmand sa fie implementata in scoli cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).

Lansata in tarile dunarene de ICPDR, sub denumirea Danube Box, Cartea Dunarii Albastre este un proiect educativ in domeniul protectiei apelor, conceput ca un instrument (kit) pentru uzul profesorilor in procesul de educatie a copiilor de scoala generala.

Proiectul, care va fi lansat oficial la Bucuresti duminica, are un rol deosebit in informarea si educarea copiilor privind apartenenta la valorile si traditiile spatiului dunarean, precum si constientizarea acestora cu privire la necesitatea protejarii si conservarii ecosistemului acvatic al acestui bazin hidrografic.

La eveniment vor participa ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, si secretarul de stat in MMDD Ana Lucia Varga. La data de 29 iunie 1994, la Sofia, a fost semnata Conventia privind cooperarea pentru
protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, document ce asigura cooperarea dintre guverne, organizatii non-guvernamentale (ONG-uri), institutii de cercetare si industrie. Zece ani mai tarziu, in anul 2004, ICPDR a decis ca ziua de 29 iunie sa fie ’Ziua Dunarii’ pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu.

La cele peste 1.000 de evenimente care au marcat prima editie a "Zilei Dunarii", din 2004, au participat 13 tari, mii de organizatii si milioane de locuitori din bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, dar si invitati din afara spatiului dunarean.

Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei Centrale si de Sud-Est. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817.000 de kilometri patrati, o treime din Europa, si traverseaza 18 tari.

Dunarea parcurge 2.845 de kilometri de la izvor – din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana la varsare, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia si Muntenegru, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Dunarea are o mare importanta pentru biodiversitatea Europei. Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vietuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales in ultimul secol. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20 la suta din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului. Multe zone sunt poluate, sistemele defectuoase de canalizare si constructiile au marit riscul inundatiilor si au agravat problemele cauzate de poluare.

spot_img

Ultimele știri