Producția globală de carne a scăzut cu 3% în 2020, de la 339 milioane tone în 2019 la 333 milioane în acest an, scrie Statista. Aceasta este cea mai mare scădere în cel puțin 20 de ani pentru producătorii de carne și, în timp ce o parte din această scădere poate fi atribuită carențelor de aprovizionare și de producție de la COVID-19, un număr tot mai mare de date arată că oamenii renunţă încet carne. Și în cazul cărnii de vită, aceasta este o veste bună pentru climă.
Potrivit unor date colectate de Bloomberg dintr-un raport al Poore and Nemecek, carnea de vită contribuie cu aproximativ 60 de kilograme de CO2 pentru fiecare kilogram de produs. De exemplu, dacă un animal cu o greutate de 450 de kilograme produce 200 de kilograme de produse la sacrificare, acea bovină și procesele necesare de la naștere până la produsele puse la vânzare în magazine contribuie cu aproximativ 12.000 de kilograme de CO2 în atmosferă. Comparativ, carnea de porc și pui produc doar 7, respectiv 6 kilograme de CO2 pe kilogram de produs.
Suprafaţa mare de teren necesară fermelor și altor utilizări pentru producția de carne de vită este cea care contribuie cel mai mult la concentrațiile mari de CO2. Ferma și alte terenuri alocate pentru carnea de vită sunt de aproximativ 14 ori mai mari decât cele din carne de porc și pui.
Mulți analiști prognozează că producția de carne de vită a atins apogeul, carnea de pui, carnea de porc și acum carne cultivată pe bază de laborator și pe bază de plante este în măsură să capteze o bucată considerabilă de cotă de piață în următorii ani. Înlocuirea cărnii de vită cu aceste cărnuri alternative ar trebui să reducă concentrațiile de CO2 cu o marjă considerabilă.