Studiu: majoritatea cărnii va fi crescută în laborator sau bazată pe plante în 20 de ani

60% din carnea pe care oamenii o vor consuma în 2040 va fi crescută în laborator sau înlocuită cu produse pe bază de plante care au gustul și consistența cărnii, conform unui nou raport.

Studiul realizat de firma de consultanță AT Kearney, bazată pe interviuri cu experți, subliniază impactul sever asupra mediului pe care îl are producția convențională a cărnii, precum și îngrijorările oamenilor privind bunăstarea animalelor crescute în sisteme intensive.

„Industria creșterii animalelor la scară largă este văzută de către mulți ca un rău inutil. Cu avantajele noilor înlocuitori vegani și a cărnii de cultură față de cea produsă în mod convențional, va fi doar o chestiune de timp până vor avea o cotă de piață substanțială.”

Industria cărnii crește miliarde de animale și are un profit de 1 trilion de dolari pe an. Cu toate acestea, în ultimii ani studiile au dezvăluit impactul devastator pe care creșterea intensivă a animalelor o are asupra mediului, cum ar fi contribuția semnificativă la emisiile globale de gaze cu efect de seră, distrugerea habitatelor naturale pentru a face loc terenurilor agricole destinate furajelor, precum și poluarea râurilor și a oceanlor.

Companii ca Beyond Meat, Just Foods și Impossible Foods utilizează ingrediente pe bază de plante pentru a crea înlocuitori pentru carne, ouă și alte produse. Conform AT Kearney, aceste companii înregistrează o creștere rapidă, iar investițiile în alternativele la carne se ridică la 1 miliard de dolari.

Alte companii se concentrează pe creșterea cărnii în laborator, fără nevoia de a crește sau a omorî animale. Niciun astfel de produs nu a ajuns încă pe piață, însă AT Kearney prezice că acest tip de carne va deveni cel mai căutat deoarece reproduce gustul și textura cărnii convenționale mult mai bine decât alternativele pe bază de plante.

„Tranziția către stiluri de viață flexitariene, vegetariene și vegane este de necontestat, mulți consumatori reducându-și consumul de carne ca rezultat al creșterii conștientizării privind mediul și bunăstarea animalelor. Pentru iubitorii de carne, creșterea prognozată a produselor din carne de cultură înseamnă că încă se pot bucura de aceeași dietă pe care au avut-o întotdeauna, dar fără același impact asupra mediului și animalelor.”, a declarat Carsten Gerhardt, de la AT Kearney.

Raportul estimează că 35% din toată carnea va fi de cultură până în 2040, iar 25% va fi înlocuită de alternative vegane.

Aproape 80% din terenurile arabile și pășunile lumii sunt destinate hrănirii animalelor, însă proteinele din carne reprezintă doar 18% din caloriile consumate de lume.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri