Cargill aduce copiii la gradinita

58 de copii din comuna Podari, judetul Dolj, merg la gradinita, in acest an scolar, cu sprijinul financiar al companiei Cargill. Programul “Fiecare copil in gradinita” a fost lansat in 2010 de Asociatia OvidiuRo, in parteneriat cu Ministerul Educatiei.

In anul scolar 2011 – 2012, Cargill a sustinut programul cu 25.000 de dolari, alti 25.000 de dolari sunt alocati pentru perioada 2012 – 2013.

Compania a ales sa sustina familiile din Podari din doua motive. Pe de-o parte, in comuna Podari functioneaza una dintre fabricile Cargill, cea care produce “Untdelemn de la bunica”. Acesta reprezinta “cea mai apreciata marca de ulei in randul consumatorilor din Romania”, a declarat Adela Vladutoiu, general manager Cargill Oils. Potrivit acesteia, fabrica are peste 270 de muncitori, cei mai multi dintre acestia locuind in zona.

Pe de alta parte, comunitatea din Podari este foarte saraca. Aceasta comuna are in componenta cinci sate cu un numar total de 5.000 de locuitori dintre care cei mai multi nu au un loc de munca stabil.

Familiile traiesc din munci ocazionale, ajutoare sociale si din alocatiile copiilor. “Situatia este uneori dramatica, recunoaste profesoara Dana Florescu. Nu o data le-am cumparat sosete copiilor, iar a adoua zi cate un copil imi spunea ca mama imi transmite sa ii mai cumpar o pereche, deoarece pe cea de ieri a luat-o fratele sau”.

Contributia anuala a Cargill de 25.000 euro acopera costul unor tichete valorice lunare, in valoare de 50 de lei, pe care le primesc parintii care isi trimit zilnic copiii la gradinita. Tot din banii companiei, cadrele didactice primesc anual cate 60 de lei de copil pentru a procura materiale didactice.

In aceste conditii, ponderea copiilor care vin efectiv la gradinita din Podari este de 85 la suta, peste media la nivel national.

Reactia parintilor, in general de etnie roma, este pozitiva. Marilena Andreescu, directoarea scolii, a declarat, pentru Green Report, ca, la un moment dat, a fost un profesor care putea preda in limba romani. Insa, parintii au reclamat faptul ca, daca se va continua predarea in limba romani, isi retrag copiii de gradinita, deoarece ei ii trimit sa invete romana.

Situatia de la Podari poate fi considerata o exceptie la nivel national, intrucat, potrivit unor date statistice, Romania cheltuie, lunar, pentru un detinut mai mult decat aloca pentru un copil la gradinita timp de un an.

Foto: responsabilitatesociala.ro

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Copiii – fotbalisti din Slobozia vor fi pregatiti de antrenorii clubului Chelsea

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri