Care sunt planurile pentru protejarea Parcului Natural Văcărești

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) și-a anunțat intenția de a participa la sesiunea de selectare a administratorului Parcului Natural Văcărești care ar trebui organizată de Minsterul Mediului Apelor și Pădurilor.

văcărești

Intenționăm să aplicăm în sesiunea pe care Ministerul Mediului o va organiza pentru a selecta administrarea Parcului Natural Văcărești. Proiectul de amenajare trebuie să aibă la bază o serie de studii și să urmărească trei obiective majore: protejarea naturii, potențialul pentru educare ecologică și dezvoltarea turistică, zona putând să atragă milioane de turiști. Dar pentru ca toate aceste lucruri să fie realizate, este nevoie ca ministerul să dea drumul la procedura de selectare a administratorului parcului”, a declarat Florin Stoican, președintele APNV.

Cu cât se amână procedura, cu atât parcul rămâne un parc înființat pe hârtie. La prima vedere poate fi un spațiu al nimănui. Trebuie să găsim soluții să primim natura care s-a apropiat atât de mult de noi astfel încât să o reoferim oamenilor. În continuare se aruncă deșeuri, în continuare se braconează, în continuare se taie arbori. Fără o administrație bine instituită zona o să rămână cu un statut incert” , a adăugat Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.

Acesta a explicat că ministerul motivează amânarea  selectării unui administrator din cauza unor chestiuni de ordin juridic.

Ce propune Asociația Parcul Natural Văcărești

APNV a construit în ultimele luni o rețea de parteneriate și de colaborări care să permită administrarea și implementarea proiectului de conservare, amenajare și dezvoltare a Parcului Natural Văcărești, ca zonă umedă urbană autentică și unică.

helmut-ignat-vacaresti-wetlands

Proiectul APNV urmărește conservarea și sporirea semnificativă a biodiversității zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice și pe baza studiilor științifice, a monitorizării zonei și a soluțiilor ecologice de reconstrucție. De exemplu, vor fi inventariate, cartate și monitorizate speciile și habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii și măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute și se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a mai spus Florin Stoican, președintele APNV.

Asociația Parcul Natural Văcărești va continua activitățile de protecție, conservare și vizitare în acord cu obiectivele aflate la baza campaniei declanșate în urmă cu 5 ani: cercetare științifică, conservare și protecția naturii, dezvoltare sustenabilă – educație de mediu, ecoturism, recreere.

Reconectarea omului cu natura se va face atât prin educarea publicului cu privire la unicitatea și beneficiile zonei, cât și prin intermediul unor activități și programe specifice: construirea unui centru de informare pentru vizitatori, amenajarea unor piste de biciclete și alergare, trasee tematice pentru studiul și interpretarea naturii, spații dedicate observării păsărilor, zone de recreere și plimbare.

helmut-ignat-parcul-vacaresti_2

Vor fi derulate activități de educație ecologică, conștientizare și conservare a comunității locale, prin programe, colaborări cu instituții de învățământ și cu alte ONG-uri. Va fi dezvoltată o infrastructură educațională, constând într-un laborator  de științe ale naturii, săli de curs și evenimente, expoziții, ambasade ale Deltei Dunării și ale parcurilor naționale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri