Realizarea depozitelor forestiere temporare și permante mai ales pentru lemnul de foc necesar populației, păstrarea și îndeplinirea țintelor de reformă de management și cele de guvernanță din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrată din PNNR sunt câteva din obiectivele noului director general interimar al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, George Mierliță, fost secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.
„Vom încerca să realizăm depozite forestiere temporare și permante mai ales pentru lemnul de foc necesar populației, voi încerca să păstrez și să îndeplinesc țintele de reformă de management și cele de guvernanță din domeniul forestier, în special cele care sunt parte integrată din PNNR. De asemenea, sunt convins că există și o serie de probleme ce trebuie rezolvate. Aş începe cu câteva provocări, respectiv ţinta prevăzută în Codul Silvic, de a realiza începând cu 1 ianuarie 2023 acel procent de 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier naţional, proprietatea publică a statului, ca lemn fasonat. În acest sens, mi-am pregătit o oarecare strategie”, a spus Mierliță.
Acesta a precizat că, deși situația pentru anul 2021 nu a fost finalizată, estimează că aproximativ 32% – 33% din masa lemnoasă recoltată este valorificată ca masă lemnoasă fasonată.
„Ne propunem ca ţintă pentru anul 2022 un procent de 43 – 45%. Vom încerca să creăm infrastructura, iar prima problemă o constituie accesibilizarea. Dacă punem România alături de celelalte state în ceea ce priveşte indicele de densitate a drumurilor forestiere în raport de unitate de suprafaţă, noi suntem undeva la 6 metri pe hectar, iar Germania e undeva la 40 de metri pe hectar. Deci, suntem departe. Avem fondurile necesare pentru a creşte acest procent cel puţin să ne apropiem de 8, 9, 10 metri pe hectar”, a explicat noul director general al Romsilva.
George Mierliță a fost numit director general interimar, pe o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire de maxim alte două luni, perioadă în care va fi organizat, conform Ordonanței 109 privind guvernarea corporativă, concurs pentru ocuparea funcției. Decizia a fost luată în ședința extraordinară a Consiliului de Administrație al Romsilva, organizată pe 30 decembrie 2021.
Acesta a absolvit, în 1996, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității ”Transilvania” din Brașov și a activat ca inginer silvic, între 1996 – 2000 și 2005 – 2021, în cadrul Direcției Silvice Vâlcea, iar între 2000 și 2005 în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Craiova și Râmnicu Vâlcea.
La 1 octombrie 2021, George Mierliță a fost numit Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, funcție deținută până la 31 decembrie.
De asemenea, George Mierliță a fost cadru didactic asociat al Facultății de Horticultură a Universității din Craiova și al Liceului Tehnologic Forestier Râmnicu Vâlcea din anul 2013. Este căsătorit și are doi copii.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.