Care sunt cele mai mari amenințări globale în 2021

World Economic Forum a lansat a 16-a ediție a Raportului privind riscurile globale. Ediția din 2021 realizează o retrospectivă a anului 2020, devastat de pandemie, recesiunea economică, turbulențele politice și înrăutățirea crizei climatice. Raportul explorează modul în care statele și mediul privat pot acționa în fața acestor riscuri. Una dintre marile schimbări dintre acest an și ultimul, în ceea ce privește riscurile, a fost provocată de pandemia de coronavirus COVID-19. Riscul reprezentat de bolile infecțioase este acum pe primul loc, în timp ce în 2020 acesta era pe locul 10.

Image by Jeyaratnam Caniceus from Pixabay

„Costurile umane și economice imediate ale COVID-19 sunt severe”, se arată în raport. „ Acestea amenință să reducă anii de progrese în ceea ce privește reducerea sărăciei și inegalităților globale și să dăuneze în continuare coeziunii sociale și cooperării globale.”

Din aceste motive, pandemia demonstrează de ce bolile infecțioase ajung în partea de sus a listei de impact. COVID-19 nu numai că a dus la pierderi de vieți omenești, ci împiedică dezvoltarea economică în unele dintre cele mai sărace părți ale lumii, amplificând în același timp inegalitățile de bogăție de pe glob.

În același timp, există îngrijorări legate de lupta împotriva pandemiei care îndepărtează resursele de alte provocări critice de sănătate – inclusiv o întrerupere a programelor de vaccinare împotriva rujeolei.

Preocupări climatice

Dar, în ciuda consecințelor inevitabile generate de COVID-19, aspectele legate de climă reprezintă cea mai mare parte a listei de riscuri din acest an, pe care raportul o descrie ca „o amenințare existențială pentru umanitate”. În ciuda scăderii emisiilor de carbon cauzate de blocaje și perturbări ale comerțului și călătoriilor internaționale, există îngrijorări că, pe măsură ce economiile încep să se recupereze, emisiile vor crește.

Sursa foto: Global Risks Report 2021

Raportul privind riscurile din 2021 se bazează pe date și informații de la o gamă largă de respondenți prin intermediul sondajului de percepție a riscurilor globale al Forumului Economic Mondial. Sondajul a fost finalizat de peste 650 de membri ai diverselor comunități de conducere ale Forumului.

Una dintre aceste comunități este Global Shapers – rețeaua de tineri a Forumului. Pentru ei, riscurile legate de climă sunt văzute ca „cele mai probabile și mai impactante riscuri pe termen lung”.

„Ei consideră riscurile personale ca amenințări imediate, riscuri macro pe termen mediu și riscuri geopolitice fundamentale pe termen lung”, se arată în raport.

Printre amenințările pe termen scurt, care probabil se vor realiza în următorii doi ani, se numără bolile infecțioase, inegalitatea digitală și deziluzia tinerilor.

În ceea ce privește riscurile pe termen mediu în următorii trei-cinci ani, Global Shapers a identificat defalcarea infrastructurii IT, instabilitatea prețurilor și criza datoriilor.

Pe termen lung, comunitatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la armele de distrugere în masă, colapsul statului, pierderea biodiversității și progresele tehnologice adverse.

Contracararea riscurilor

Pe lângă riscurile enumerate, raportul reflectă asupra modului de răspuns în fața COVID-19 pentru a trage lecții care ar putea spori rezistența globală. Acestea includ crearea de noi forme de parteneriat și construirea încrederii printr-o comunicare clară și consecventă.

De asemenea, se fac recomandări pentru a ajuta țările și companiile să acționeze, mai degrabă decât să reacționeze, în fața riscurilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri