Care sunt cele mai banale modalități de a reduce consumul de energie de acasă

Electrocasnicele sunt prezente în casele a 99% dintre români și sunt principalele consumatoare de energie. De exemplu, iluminatul casei are o pondere de doar 17% în factura de energie electrică. Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), aparatele cel mai frecvent întâlnite în gospodăriile românilor sunt frigiderele și combinele frigorifice, mașinile de spălat rufe, aspiratoarele, aragazurile și fiarele de calcat. Înlocuirea acestora cu unele noi, dintr-o clasă energetică superioară (A+, A++) poate aduce o reducere importantă în factura finală de până la 25%.

intrerupator

Înlocuirea aparatului frigorific vechi cu unul nou de clasa A++ și a mașinii de spălat veche cu una clasa A

Un frigider vechi înregistrează un consum energetic cu până la 80% mai mare, comparativ cu unul din clasa A+. Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetica A+ și peste), înregistrează economii semnificative față de aparatele vechi de 5 ani până la 15 ani.

De exemplu, un aparat frigorific vechi de 10 ani are un consum de energie de 560 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care inregistreaza un consum de numai 255 kWh/an. În ceea ce privește consumul de energie pe durata de viață, un aparat nou din clasa A+ înregistreaza o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezintă o economie a costurilor pe durata de viață de 1.342 lei. Prin alegerea unui aparat frigorific de clasa A++ în locul unuia de clasă B se obține o economie anuală de energie de până la 241 kWh/an.

Alegerea unei mașini de spălat rufe de uz casnic, de clasa A în locul uneia de clasă C, conduce la o economie anuală de energie de până la 110 kWh/an.

frigider
Sursa: ANRE

Eliminarea consumului de energie electrica în stand-by

Aproape orice produs alimentat din exterior cu energie electrică, care are telecomandă, ecran (inclusiv un LED), sau acumulatori va consuma în continuu energie. Însă cum putem reduce consumul de energie în modul stand-by? Lucrurile sunt mai simple decât par. Daca nu folosiți în mod frecvent un aparat, scoateți-l din priza. Utilizați un prelungitor de comutare pentru grupuri de calculatoare sau aparate video. Astfel puteți anula orice consum dintr-o singură mișcare. Sau, chiar mai bine, instalați un sistem automat de oprire a alimentarii cum ar fi “Auto-Power Off Plug”, din care, în Danemarca, au fost deja instalate peste 1 milion de bucăți.

Untitled 2
Sursa: ANRE

Închiriați sau cumpărați un wattmetru ieftin, măsurați consumurile de energie al aparatele din casa când ele sunt în modul stand-by și închideți de la butonul „off” toate aparatele cu cele mai mari consumuri. Veți fi cu siguranță surprinși de ceea ce veți descoperi. Cafetierele și expressoarele au pierderi de energie uriașe în modul standby, de obicei în jur de 60KWh /an sau 9euro/an.

Înlocuirea tuturor lămpilor incandescente cu LED

Instalațiile de iluminat trebuie astfel proiectate încât să asigure o ambianță cât mai confortabilă cu consumuri energetice minime. 17% din factura la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice. Aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură, doar 5% fiind emisă ca lumină vizibilă. De aceea, becurile incandescente sunt extrem de ineficiente si trebuie schimbate cu LED sau cu cele fluorescente. Să folosim becuri economice în loc de becuri incandescente. Becurile fluorescente sunt economice deoarece consumă de 4-5 ori mai puțină energie și au viața de 7 ori mai lungă.

Înlocuirea televizorului și monitorului de calculator cu unele noi care utilizează tehnologie LED

Monitoarele cu LED reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de moduri în care să economisiți energie și să deveniți mai responsabil cu privire la mediu. Sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, utilizând cu 30-50% mai puțină energie decât monitoarele convenționale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri