Industria jucăriilor folosește 40 de tone de plastic pentru fiecare milion de dolari încasat și este industria cu cel mai mare consum de plastic. De altfel, 90% dintre jucăriile de pe piață sunt din plastic și pot conține metale grele precum plumbul sau cadmiul sau alte substanțe chimice nocive, cum ar fi dioxinele, potrivit theworldcounts.org.
Jucării toxice
Unele biberoane și tetine sunt fabricate din materiale plastice care conțin substanțe chimice despre care se știe că perturbă sistemul hormonal, printre acestea numărându-se inclusiv ftalați și bisfenol-A.
Jucăriile din plastic moale pot conține mai mult de 40% ftalați din greutate. Ftalații au fost legați de o serie de efecte asupra sănătății reproducerii, inclusiv fertilitate redusă, avort spontan, malformații congenitale, număr anormal de spermatozoizi și leziuni testiculare, precum și cancer de ficat și rinichi.
Într-un test efectuat pe 248 de jucării diferite, 92% au fost clasificate drept „risc grav” din cauza conținutului de substanțe chimice periculoase, cum ar fi ftalați.
Aceste chimicale sunt folosite, de cele mai multe ori, ca să facă plasticul mai flexibil.
Vopseaua cu un conținut ridicat de plumb este folosită la fabricarea jucăriilor pentru că este rezistentă la coroziune, asigură jucăriilor durabilitate și un aspect nou mai mult timp. Însă plumbul poate cauza copiilor afecțiuni ale sistemului nervos, afectând vorbirea și capacitatea de înțelegere sau poate ataca organele interne.
Jucăriile cu baterii
Acestea sunt de două ori mai periculoase din punctul de vedere al poluării din cauza bateriilor care nu pot fi reciclate. De cele mai multe ori, bateriile nu sunt predate în centrele de colectare, ci sunt aruncate la gunoi, timp în care se scurg în mediul înconjurător metale grele sau chimicale.
Cele mai periculoase componente ale bateriilor sunt dioxinul și benzenul, ambele cunoscute ca având efect cancerigen asupra oamenilor și care au directă legătură cu malformațiile la naștere, unele boli ale sistemului nervos și dereglări hormonale.
Cum sunt copiii afectați de jucăriile din plastic
Copiii au un risc mai mare de a suferi din cauza chimicalelor din jucării pentru că:
- Sunt mici, așa că substanțele chimice ajung rapid la sistemul lor nervos și se concentrează în organele lor mult mai repede.
- Din moment ce creierul și alte organe și părți ale corpului sunt încă în dezvoltare, o concentrație mai mare a acestor substanțe poate cauza mult mai mult rău decât într-un organism dezvoltat.
- Copiii care au vârste mici sunt foarte curioși și bagă orice în gură, așa ca toxinele din plastic pot fi ingerate foarte ușor.
În plus, producția de jucării a fost, de asemenea, legată de folosirea copiilor în atelierele de producție și sclavia modernă.
Cum poți să reduci poluarea cauzată de jucăriile din plastic
În primul rând, nu mai cumpăra jucării din plastic, decât dacă eticheta precizează că pot fi reciclate. Dacă nu sunt menționate materialele din care sunt fabricate, nu le mai cumpăra.
Pe etichetă ar trebui să poți citi cărei categorii de vârstă i se potrivește jucăria respectivă, dacă există substanțe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (bateriile din jucării expiră) și alte avertismente.
Jucăriile din lemn sunt o variantă mai bună pentru că sunt prietenoase cu mediul, rezistă mai mult decât plasticul, nu au nevoie de baterii și încurajează copiii să-și folosească imaginația.
Acordă o nouă șansă jucăriilor vechi la a doua ediție a Târgului de jucării 2nd Life
Asociația Green Revolution organizează sâmbătă, 10 septembrie 2022, la Roaba de Cultură, parcul Regele Mihai I-Herăstrău, a doua ediție a Târgului de jucării 2nd Life, un eveniment de educație ecologică, financiară și socială, ce își propune să redea jucăriilor nefolosite o nouă viață educând în același timp copiii în spiritul celor 3 R: refolosește, repară, reciclează.
“Scopul principal ale Târgului de jucării 2nd Life este acela de a atrage atenția asupra risipei de resurse materiale și financiare în industria de jucării, contribuția la educația financiară și dezvoltarea interesului copiilor pentru implicarea socială și comunitară. Toate acestea se vor desfășura sub umbrela unui eveniment plin de ateliere interactive, un program artistic atractiv și multă joacă, așa cum v-am obișnuit la Roaba de Cultură”, a declarat Raluca Fișer, Președinte Asociația Green Revolution.
Prima ediție a Târgului de jucării 2nd Life a strâns peste 2000 de vizitatori.