Care este cea mai verde și mai fericită țară din lume

Anumite criterii precum bogăție, sănătate și libertățile fundamentale ale omului își fac regulat apariția într-o varietate de clasamente internaționale, însă un nou studiu are o abordare diferită. Happy Planet Index (HPI), aflat la prima ediție, nu măsoară sănătatea și fericirea oamenilor în mod separat sau izolat , ci se raportează la un nou standard: durabilitatea.

Costa Rica

Formula de calcul este destul de simplă. Se ia bunăstarea și longevitatea populației, se măsoară cât de corect sunt acestea distribuite, iar rezultatul este împărțit la amprenta de mediu a fiecărei țări.

index happy planet

În această formulă de calcul, țările cele mai de succes sunt cele în care oamenii trăiesc o viață lungă și fericită la costuri mici pentru mediu.

America Latină, cea mai fericită regiune de pe glob

Oamenii care duc o viață mai bună în limite sustenabile nu sunt cei care locuiesc în țările ocidentale bogate, așa cum ne-am aștepta, și nici în țările scandinave, care în mod normal culeg toți laurii atunci când vine vorba de nivel de trai. Indicele Happy Planet arată că țările din America Latină și Asia Pacific au cei mai fericiți oameni.

tabel HPI

În conformitate cu HPI, Costa Rica este cea mai fericită și durabilă țară de pe Pământ. 

De ce Costa Rica?

Cel mai recent sondaj realizat de Gallup a  evidențiat că găsit națiunea central americană are cel mai înalt nivel de bunăstare în lume. Ea are, de asemenea, unii dintre cei mai longevivi locuitori. Speranța de viață este de 78,5 ani.  Dar, ceea ce plasează această țară în fruntea clasamentului este că pentru a oferi standardul de viață ridicat folosește doar un sfert din resursele care sunt de obicei utilizate în lumea occidentală.

Cum este posibil acest lucru? În primul rând printr-un angajament puternic față de mediul înconjurător: 99% din aprovizionarea cu electricitate a țării provină din surse regenerabile, iar guvernul a promis că până în 2021 țara va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Alți factori includ investițiile în programe sociale robuste din domenii importante ca sănătate și educație. Banii sunt suficienți deoarece armata națională, care în alte părți consumă resurse importante din Produsul Intern Brut, a fost desființată în 1949.

În timp ce bunăstarea și speranța de viață sunt extrem de ridicate în țările occidentale, costurile de mediu pentru acest modul sunt de asemenea extrem de ridicate. SUA, de exemplu, are una dintre cele mai mari amprente ecologice din lume, iar dintre națiunile scandinave doar Norvegia apare în Top 20 al indicelui.

index HPI

În clasamentul general, România înregistrează 28,8 puncte și ocupă locul 55 din 140 de țări analizate.

romania HPI

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri