Cea mai mare insulă din lume este Groenlanda, situată în nordul Oceanului Atlantic. Este un teritoriu autonom, dar face parte din Regatul Danemarcei. Totodată, din cauza activității ghețarilor și a climei reci, cu mult vânt, populația este redusă numeric. Aceasta este mai concentrată în partea de sud-vest unde clima este un pic mai blândă. Economia este bazată pe exportul de pește si creveți.
Istorie
În secolul X s-au întemeiat primele așezări europene din Groenlanda. Eric cel Roșu, fiul unei căpetenii norvegiene, alungat din țara natală din cauza unei crime, a fost cel care a dezvoltat aceste așezări. În jurul anului 1260, suveranitatea norvegiană a fost acceptată de către coloniști, fapt ce a durat un timp îndelungat, până când stilul de viață subdezvoltat al așezărilor a dus la colaps, în timpul secolului XVI. Teritoriul a rămas neocupat de europeni, până când Danemarca a preluat posesia in secolul XVIII. În 1953, Groenlanda a devenit parte integranta a teritoriului danez.
În consecință, s-a constituit un parlament nou cu 21 de membri, care s-a extins la ceva timp, la 31 de locuri. In 1972, a avut loc un referendum, unde populația a votat cu o mica majoritate pentru a părăsi Comunitatea Europeana. Groenlanda este acum teritoriu de peste mari în asociere cu Uniunea Europeană. Deși inițial aderase în 1972 la Uniunea Europeană, Groenlanda s-a retras în 1982.
Clima, agricultura, activitățile și orașele Groenlandei
Având o climă foarte aspră și rece, s-au format numeroase fiorduri și insule, iar agricultura este subdezvoltată fiind cultivate doar sfeclă și napii, iar ca animale sunt crescute oile, caprele și renii. Locuitorii de bază ai insulei sunt eschimoșii, aceștia sunt specializați în pescuit, fiind una dintre activitățile lor principale, deoarece apele din jurul insulei sunt bogate în creveți, cod și somon. Deoarece clima din interior este foarte aspră, orașele importante sunt toate situate pe coastă: Sisimiut, Qaanaaq, Illulissat, Quaqortoq.
Aproape tot anul temperatura este sub zero grade Celsius, deoarece este una dintre cele mai reci zone din lume. Climatul arctic este tipul de climă răspândit în Groenlanda.
Unele părți ale țării sunt foarte reci, în comparație cu altele, deoarece are o suprafață foarte mare și există variații mari de temperatură. Temperaturile peste punctul de îngheț se întâlnesc numai în partea de sud a insulei, care este și coasta, dar rareori. Chiar și pe distanțe scurte Groenlanda se confruntă cu variații mari ale temperaturilor, precum și a precipitațiilor abundente.
Flora și fauna Groenlanda susține o mare varietate de plante și animale, chiar dacă o mare parte a zonei sale este acoperită de gheață și ghețari, fiind inospitalier pentru majoritatea formelor de viață.
În nordul Groenlandei, sălciile pitice și zmeura formează un covor de mușchi și arbuști ce acoperă tot solul. Plantele cu flori din nord includ mac galben, Pedicularis, și Pyrola. În sudul Groenlandei viața plantelor este mai abundentă și anumite plante, cum ar fi mesteacăn pitic și salcie, pot crește mult mai înalte.
În Valea Qinngua se găsește singura pădure naturală din Groenlanda. Aceasta este formată în principal din mesteacăn pufos și salcie cu frunze cenușii crescând până la 7-8 metri înălțime.
Horticultura este într-un continuu succes. Plante precum spanac, prazul, ridichi, salată verde, napi, brocoli, cartofi și pătrunjel sunt crescute la latitudini considerabile, în timp ce la sud se cultivă și asters, nemophila, mignonette, rubarbă, măcriș și morcovi.
Printre marile mamifere terestre se numără bivol, caribu, urs polar și lupul arctic. Alte mamifere din Groenlanda includ: iepure, vulpe polara, lup arctic, hermină, lemming cu guler, și vulpe polara. Vânătoare de caribou are o importanță culturală considerabilă pentru oamenii din Groenlanda.
Mamiferele terestre domesticite includ câini, capre, oile groenlandeze, boi și porci, care sunt crescute în număr modest în sud.
Se estimează că până la două milioane de foci locuiesc pe coastele Groenlandei. La fel ca narvalul, morsele se găsesc în principal în nordul și estul țării. Balene trec frecvent foarte aproape de țărmurile groenlandeze la începutul toamnei și sfârșitul verii.
Dintre multitudinea de specii de pești care locuiesc în marile ape ale Groenlandei, o importanță economică au avut următoarele: codul, peștele de piatră, halibutul negru, caplinul, nipisak (Cycloperteus lumpus) și păstrăvul de mare. Rechinul Groenlandei este utilizat fermentat și consumat ca hákarl, o delicatesă locală, dar și pentru uleiul din ficat, foarte sănătos.
Gastronomie
În meniurile din Groenlanda predomină focile, balenele, păsările marine si boul moscat, reprezentând meniuri obișnuite. Folosirea acestor animale pentru hrană este interzisă în marea majoritate a lumii, numai o țară din patru permite asta, însă Comitetul Internațional al Balenelor recunoaște acest lucru. Mamiferele si păsările marine sunt felurile principale pentru majoritatea oamenilor din satele izolate, consumând aproape 500 de grame de carne de foca si balena pe săptămână. Un sfert din hrana lor este alcătuită din animale sălbatice, restul fiind pește. Bărbații capturează prada în timpul zilei, au propriile lor bărci, iar familiile sunt hrănite din ceea ce ei prind pe timpul zilei.
Cei de aici vor sa mănânce preparate locale, așa că aceste produse sunt primele în lista de meniu al tuturor restaurantelor din zonă. Pentru obținerea de noi preparate delicioase, bucătarii folosesc ingrediente sălbatice . Pescuitul devine imposibil, în lunile de iarnă așa că ei sunt nevoiți să își adune câinii și sa își croiască drum peste ghețari.
Mâncarea tradițională a Groenlandei este “suaasat”, supa de foca cu ceapa si orez, dar care nu se vinde in restaurantele din marile orașe, deoarece aici cea mai mare parte a cărnii de foca este folosită drept hrană pentru căini.
Principalele atracții turistice
Cu o populație de aproximativ 15.000 locuitori, Nuuk este una dintre cele mai mici capitale din lume. Fiind primul oraș al Groenlandei, a fost întemeiat in 1728 de către misionarul norvegian Hans Egede. Fosta sa reședință este acum recepția parlamentului. Orașul are pe fundal munții Sermitsiaq si este o destinație populară pentru vizitatori, mai ales pentru amatorii de sporturi de iarnă.
Muzeul National al Groenlandei, este una dintre atracțiile majore ale capitalei, acesta adăpostește mumii ale unui grup de femei si copii care au murit in 1475. Acesta se află in partea cea mai veche a orașului.
Ilulissat este o zona de dezvoltare a Groenlandei si poarta spre Disko Bay și întreaga țară. La început numit Jakobshavn, in onoarea fondatorului danez Jakob Sverin .
Narsarsuaq si Qassiarsuk în sud, situate in zona locuita de vikingul Eric cel Roșu cu 1000 de ani in urma. S-au păstrat multe ruine din acea epoca.
Qaqortoq este centrul administrativ al zonei și cel mai mare oraș din sudul Groenlandei. În piața situata aproape de port se află cea mai veche fântână din țară, aparținând epocii coloniale, înconjurată de unele dintre cele mai bine păstrate clădiri.
Nanortalik este cel mai sudic oraș la Groenlandei, înconjurat de piscuri abrupte si stânci golașe ce mărginesc marile fiorduri.