Societatea Europeană de Cardiologie: Cei cu afecțiuni cronice ale inimii să poarte măști antipoluare

Societatea Europeană de Cardiologie a publicat de curând un ghid actualizat cu recomandări pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice ale inimii în care a cuprins, pentru prima dată, efectele poluării și zgomotului asupra acestora. Printre sfaturi se numără și că suferinzii ar trebui să evite zonele cu trafic intens şi ambuteiaje şi să ia în considerare purtarea măştilor antipoluare.

Foto: Oana Racheleanu

Poluarea aerului și zgomotul ambiental cresc riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral, așa că este nevoie de politici și reglementări pentru a le minimiza pe amândouă. Pacienții care suferă de sindrom coronarian acut (SCA) ar trebui să evite zonele cu ambuteiaje și să ia în considerare purtarea măştilor antipoluare. Purificatoare de aer cu filtre de aer cu particule de înaltă eficiență pot fi folosite pentru a reduce poluarea din interiorul locuințelor”, a transmis profesorul Juhani Knuuti, din Finlanda, președintele grupului de lucru al acestui ghid, într-un comunicat.

Efectul nociv al acestora asupra persoanelor care suferă de sindrom coronarian acut (SCA) a fost evidenţiat pentru prima dată în ghidul actualizat al SEC.

„Se estimează că poluanţii atmosferici reprezintă unul dintre cei 10 factori de risc de mortalitate la nivel global. Expunerea la poluarea aerului creşte riscul de IM (infarct miocardic), precum şi de spitalizare şi deces în urma insuficienţei cardiace, a accidentului vascular cerebral şi a aritmiei”, se arată în secţiunea „Factori de mediu” din ghid.

„Zgomotul din mediul înconjurător creşte, de asemenea, riscul de BCV (boli cardiovasculare). Politicile şi reglementările pentru reducerea poluării aerului şi a zgomotului din mediul înconjurător ar trebui să fie susţinute, iar pacienţii ar trebui să fie informaţi cu privire la aceste riscuri”, se notează în ghidul SEC.

De asemenea, este pus mai mult accentul pe stilul de viață față de ghidul anterior. Pacienții ar trebui să renunțe la fumat și să evite fumatul pasiv, să adopte o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale și să limiteze consumul de grăsimi saturate și de alcool. Se recomandată o menţinerea unei greutăţi corporale optime și 30 – 60 de activitate fizică moderată aproape în fiecare zi.

„În general, tratamentul  sindromului coronarian acut presupune obiceiuri sănătoase pe toată durata vieții, respectarea medicației și intervenții la anumiți pacienți”, a spus profesorul William Wijns, co-autor al ghidului și profesor în cardiologie intervențională la Institutul Lambe din Irlanda.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri