Carbunele primeste de 8 ori mai multe subventii decat regenerabilele

Subventiile la nivel mondial acordate carbunelui sunt de peste 8 ori mai mari decat cele acordate regenerabilelor, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu intr-o dezbatere pe teme de energie.

Cifra la nivel mondial de subventionare a regenerabilelor este de 68 de miliarde de dolari. Cifra de subventie a carbunelui la nivel mondial – 560 miliarde de dolari. In aceste conditii, Germania face un pas inapoi, pentru ca a ajuns la 28 miliarde euro sustinere anuala si a dat drumul la capacitati de productie pe carbune”, a mai afirmat Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, zece state contribuie cu 58% la aportul de emisii de CO2 ale lumii, pe primul loc situându-se China, a afirmat deputatul PSD.

Zece state ale lumii polueaza in procent de 58%. Pe primul loc, cu un procent de 25%, este China. China a spus: <<Domnilor, noi facem eforturi disperate, vedeti bine, insa nu putem, la ritmul de dezvoltare economica si capacitatile industriale care sunt in functiune si de productie, la 10 zile sa diminuam cu inca 1.500 de MW puterea instalata pe carbune. Nu avem aceasta tehnologie. Daca doriti sa ne ajutati, sa ne transferati tehnologia si gasim un mecanism financiar de transfer, noi intram in acest program>>, a spus Iancu.

In urmatorii 7 ani carbunele va devenii principal sursa de energie

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta, Wood Mackenzie, pana in 2020 carbunele va deveni prima sursa mondiala de energie,. Principalul motiv pentru care aurul negru va fi detronat il reprezinta  nevoile crescute de carbune ale Chinei si Indiei.

China, declarata deja primul consumator mondial de carbune, ar putea sa inglobeze, ea insasi, 2 treimi din cresterea mondiala a cererii de carbune in deceniul in curs. Jumatate din  noile capacitati de electricitate, construite in China in perioada 2012-2020, vor avea nevoie de carbune. Republica populara nu are alternative la carbune, productia de gaze este limitata, iar importul de gaz natural lichefiat va fi mai costisitor decat cel de carbune“, precizeaza Wood Mackenzie.

In UE, ar putea fi construite alte 50 de termocentrale

Cele 50 de termocentrale, pe baza de carbune, care ar urma sa fie construite in plus, fata de cele 300, deja existente, in UE, vor pune in pericol sanatatea europenilor, potrivit unui nou raport al Greenpeace International.

Raportul, realizat impreuna cu Universitatea Stuttgart, arata ca, daca “toate proiectele planificate vor fi realizate, emisiile aditionale rezultate ar provoca anual 2.700 de decese, rapind in total 31.000 de ani de viata europenilor”.

Studiul Greenpeace concluzionează ca, “in 2010, poluarea provenita de la centralele pe carbune din Uniunea Europeana a scurtat vietile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viata, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature“.

Dintre tarile UE, cele mai „vinovate” sunt Polonia, Germania, Romania, Bulgaria si Marea Britanie. Companiile care au cel mai grav impact estimate sunt PGE (Polonia), RWE (Germania), PPC (Grecia), Vattenfall (Suedia) si CEZ (Republica Ceha).

In Romania, carbunele face mai multe victime decat accidentele auto

In tara noastra, “numarul deceselor cauzate, anual, de poluarea cu carbune il depaseste pe cel al victimelor din accidentele rutiere”, potrivit Greenpeace Romania.

Termocentralele tarii au cauzat pierderea a 647.000 de zile de munca, in urma imbolnavirilor, precum si a 31.700 de ani de viata, pierduti sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia,  Turceni, Rovinari, Craiova sunt principalele responsabile pentru o contraperformanta tulburatoare: in Romania, numarul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor il depaseste pe cel al victimelor din accidente rutiere”,  a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri