Carbunele face mai multe victime decat accidentele auto

In tara noastra, “numarul deceselor cauzate, anual, de poluarea cu carbune il depaseste pe cel al victimelor din accidentele rutiere”, potrivit Greenpeace Romania.

Termocentralele tarii au cauzat pierderea a 647.000 de zile de munca, in urma imbolnavirilor, precum si a 31.700 de ani de viata, pierduti sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia,  Turceni, Rovinari, Craiova sunt principalele responsabile pentru o contraperformanta tulburatoare: in Romania, numarul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor il depaseste pe cel al victimelor din accidente rutiere”,  a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

In UE, ar putea fi construite
alte 50 de termocentrale

Cele 50 de termocentrale, pe baza de carbune, care ar urma sa fie construite in plus, fata de cele 300, deja existente, in UE, vor pune in pericol sanatatea europenilor, potrivit unui nou raport al Greenpeace International.

Raportul, realizat impreuna cu Universitatea Stuttgart, arata ca, daca “toate proiectele planificate vor fi realizate, emisiile aditionale rezultate ar provoca anual 2.700 de decese, rapind in total 31.000 de ani de viata europenilor”.

Studiul Greenpeace concluzionează ca, „in 2010, poluarea provenita de la centralele pe carbune din Uniunea Europeana a scurtat vietile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viata, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature„.

Dintre tarile UE, cele mai „vinovate” sunt Polonia, Germania, Romania, Bulgaria si Marea Britanie. Companiile care au cel mai grav impact estimate sunt PGE (Polonia), RWE (Germania), PPC (Grecia), Vattenfall (Suedia) si CEZ (Republica Ceha).

11 termocentrale pe carbune,
in functiune, in Romania

In tara noastra se afla, in prezent, in functiune, 11 termocentrale pe carbune, dintre cele 16 construite.

Dintre cele 16 termocentrale pe carbune, construite, pana in prezent, in tara noastra 11 se afla in functiune. Amintesc cateva dintre ele, si anume Paroseni, Galati sau Turceni”, a declarat, pentru Green Report, Marian Motocu, directorul Diviziei Energie din cadrul Complexului Energetic Turceni.

“Emisiile termocentralelor,
in standardele UE”

Potrivit lui Marian Motocu, termocentralele pe carbune din tara noastra nu prezinta riscuri de imbolnavire pentru romani, deoarece sunt indeplinite toate standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

Emisiile de CO2,  praful, cat si celelalte tipuri de noxe, ce provin de la termocentralele pe carbune, se incadreaza in limite stricte, impuse de legislatia europeana in domeniu. In prezent, emisiile de CO2 sunt de 200 mlg/m3, fata de 5.000 de mlg/m3, valoare inregistrata in 1990. Iar praful a scazut de la 600 mlg/m3, in 1990, la 50 mlg/m3. In aceste conditii, in care sunt respectate toate normele de conformare la mediu, iar sumele alocate pentru protectia mediului inconjurator sunt substantiale, consider ca  nu exista riscuri pentru populatie”, a explicat Marian Motocu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri