Carbonul este ingropat pentru prima data

Tehnologia de captare si stocare a carbonului in subteran care este functionala, incepand de marti, pentru prima data la o centrala-pilot din Germania este contestata de ecologisti care sustin ca aceasta consuma prea multa energie, informeaza Earth Times. Operatorul centralei, compania suedeza Vattenfall, sustine, in schimb, ca tehnologia este solutia-cheie a combaterii schimbarilor climatice.

"Proiectul nostru de la Schwarze Pumpe ne plaseaza ca lideri mondiali in utilizarea tehnologiei", a declarat Tuomo Hatakka, directorul executiv al Vattenfall Europa. Acesta a declarat ca, avand in vedere ca firmele trebuie sa-si cumpere certificate de emisii pentru fiecare tona de dioxid de carbon, tehnologia este foarte economica.

Centrala-pilot de la Schwarze Pumpe cu o capacitate de 30 de megawati este o centrala mica, destinata testarii tehnologiei de captare si stocare in subteran a carbonului. Dioxidul de carbon emis atunci cand carbunele arde nu va mai iesi pe cos, ci va fi transportat printr-o conducta si ingropat la adancime.

Vattenfall are de gand sa construiasca doua centrale de demonstratie de 10 ori mai mari decat cea de la Schwarze Pumpe in Germania si Danemarca pana in 2015, cel mai tarziu. Hatakka a mai spus ca Vattenfall are ca obiectiv construirea primei statii de stocare a carbonului la scara mare in 2020.

Grupul german de conservare a naturii BUND a criticat, insa, proiectul sustinand ca este, de fapt, un paravan pentru extinderea centralelor sale conventionale pe carbune. Thorben Becker, reprezentant BUND, nu este sigur ca tehnologia functioneaza la scara mare. Centralele energetice cu tehnologie de stocare a carbonului obtin cu 10% mai putina energie decat centralele conventionale pe carbune, si nu este clar daca sunt suficiente locatii pentru ingroparea carbonului.

spot_img

Ultimele știri