Carbon Engineering, o companie din Canada, care are sprijinul financiar al lui Bill Gates, a lansat un studiu care demonstrează modul în care tehnologia companiei este capabilă să captureze dioxidul de carbon din atmosferă la un cost mai mic de 100 dolari SUA pe tonă. Acest preț reprezintă o scădere semnificativă din costurile curente, care pot depăși 600 de dolari pe tonă.
Inginerii companiei au operat o instalație pilot de extracție a CO2 în British Columbia începând cu anul 2015. Această instalație – bazată pe un concept numit captură directă a aerului – a furnizat primele informații necesare studiului, care include estimări ale costurilor de la furnizorii comerciali ai tuturor componentelor majore. În funcție de o varietate de opțiuni de proiectare și de ipoteze economice, costul extragerii unei tone de CO2 din atmosferă variază între 94 și 232 de dolari SUA. Ultima analiză pe acest subiect a fost efectuată de Societatea Americană de Fizică în 2011, și a estimat un cost de 600 de dolari pe tonă.
„Acesta este un adevărat pas înainte, și nu numai compania noastră crede asta”, a declarat David Keith, co-fondatorul Carbon Engineering, pentru BBC News. „Sper că acest lucru schimbă modul în care privim această tehnologie, de la a fi acel lucru pe care oamenii îl consideră un salvator magic, ceea ce nu este, sau că este absurd de costisitor, ceea ce nu este, la a fi o tehnologie capabilă de a fi dezvoltată într-un mod util. „
Tehnologia Carbon Engineering suflă aer prin niște turnuri care conțin o soluție de hidroxid de potasiu, care reacționează cu CO2-ul pentru a forma carbonat de potasiu. Rezultatul, după o prelucrare ulterioară, este o peletă de carbonat de calciu care poate fi încălzită pentru a elibera CO2. Acest CO2 putea fi apoi presurizat, introdus într-o conductă și aruncat în subteran. Dar, compania intenționează să utilizeze gazul pentru a face combustibili sintetici, cu emisii reduse de carbon.
Carbon Engineering spune că a publicat lucrarea pentru a avansa discuțiile despre costul și potențialul tehnologiei.
„Încercăm cu adevărat să comercializăm în mod serios captarea directă a aerului și, pentru a face acest lucru, trebuie să ai la bord pe toată lumea din lanțul de aprovizionare”, a mai spus Keith.
Înființată în 2009, Engineering Carbon este una dintre puținele companii care urmăresc tehnologiile directe de captare a aerului. Un concurent, Climeworks din Zurich, Elveția, a deschis o instalație comercială anul trecut, care poate capta 900 de tone de CO2 din atmosferă în fiecare an pentru utilizare în sere. Climeworks a deschis, de asemenea, o a doua instalație din Islanda, care poate capta 50 de tone de CO2 pe an și să le îngrope în formațiuni de bazalt subterane.
Climeworks spune că pentru a capta o tonă de CO2 la instalația sa elvețiană sunt necesari aproximativ 600 de dolari. Oficialii companiei se așteaptă ca cifra să scadă sub 100 de dolari pe tonă în 5-10 ani, pe măsură ce operațiunile vor crește. În același timp, studiul Carbon Engineering oferă cel mai detaliată analiză despre costul unei astfel de tehnologii.
Totuși, reprezentanții Carbon Engineering spun că sunt conștienți de provocările proiectului. ”Există 100 de moduri prin care putem să dăm greș”, a spus Keith. Cu toate acestea, el consideră că problema decarbonizării transportului aerian și de mare tonaj nu poate fi satisfăcută doar de utilizarea vehiculelor electrice.
„Pentru combustibilii lichizi avem nevoie de răspunsuri mai bune, iar această abordare, de extragere a dioxidului de carbon din aer plus hidrogenul pe care îl obțineți din surse regenerabile pentru a produce combustibili, aceasta este calea”.
Studiul efectuat de Carbon Engineering a fost publicat în revista Joule.
Citește și: Prețul carbonului s-a dublat de la începutul anului
VIDEO Instalația cinetică CarbonScape ilustrează emisiile de carbon ale lumii cu ajutorul sunetului