Caravana Reciclării Creative a fost premiată recent la Gala „Lideri pentru Liderași”, un eveniment susținut de Itsy Bitsy, platforma media dedicată educației și divertismentului pentru copii. După primele două ediții, campania a ajuns la aproximativ 135.000 de beneficiari indirecți și a dezvoltat hub-uri de creativitate și sustenabilitate în 12 județe din România.
Reciclarea a evoluat dintr-o simplă activitate de separare a deșeurilor într-un proces cu adevărat creativ și inovator.
Nu mai vorbim doar despre reducerea cantității de gunoi, ci despre transformarea unor obiecte care altfel ar fi ajuns direct la depozitele de deșeuri, în lucruri cu o a doua viață.
Proiecte precum „Caravana Reciclării Creative” demonstrează cum reciclarea poate deveni o activitate care pune în valoare creativitatea, invitând participanții să-și pună imaginația la lucru și să găsească soluții inovative.
Aici, obiectele aparent inutile primesc o a doua șansă și sunt transformate în creații utile, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și la creșterea conștiinței ecologice.
Inițiat de Asociația PlaYouth și OSCAR Downstream, proiectul a fost lansat cu scopul de a adresa provocările legate de gestionarea deșeurilor și promovarea economiei circulare, prin educația elevilor și implicarea comunității.
Prima ediție a a debutat în 2023, în patru județe din România: Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu, unde 87 de unități de învățământ, 435 de profesori și 11.000 de elevi au participat activ.
Cei 35.000 de beneficiari indirecți au avut și ei oportunitatea de a învăța despre reciclarea creativă și despre importanța colectării selective.
Proiectul a fost structurat pe cinci zone educaționale:
- Colectare Selectivă,
- Păsări Fericite,
- Grădina Minunată,
- Lecturi Inspirate,
- Reciclate și-napoi la lume date.
Fiecare zonă a fost gândită pentru a ajuta elevii să aplice concepte de reciclare și reutilizare prin activități interactive, care implică atât creativitatea, cât și colaborarea între elevi.
În 2024, Caravana Reciclării Creative s-a extins considerabil, implicând 214 unități de învățământ din județele Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș.
În această ediție, 1.300 de profesori și 36.000 de elevi au continuat să implementeze cele cinci zone de reciclare creativă, iar numărul beneficiarilor indirecți a crescut la 100.000 de persoane.
Luiza Dumitru, Director de Comunicare și Marketing la OSCAR Downstream subliniază importanța acestui proiect: „Este un proiect special pentru noi, pentru că pune în centru copiii și adresează două arii cheie în strategia noastră de sustenabilitate – educația și mediul. Proiectul creşte de la an la an și ne bucurăm să vedem cum începe să transforme comunitățile locale.”
Impactul durabil al proiectului în școli și comunități
Caravana Reciclării Creative este un proiect național dedicat cadrelor didactice și elevilor din învățământul preuniversitar, care încurajează reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător.
Resursele materiale sunt esențiale pentru succesul activităților, iar acestea provin din mai multe surse, inclusiv colectarea de materiale de acasă de la copii, donații de obiecte vechi și materiale diverse, precum și sponsorizări pentru achiziționarea altor resurse necesare.
Un alt aspect important este utilizarea și dezvoltarea infrastructurii deja existente, cum ar fi îmbunătățirea cutiilor de colectare deja aflate în unitățile școlare și crearea unor zone de colectare din paleți, care pot fi adaptate și refolosite.
În ceea ce privește spațiile destinate reciclării și recreerii, proiectul își propune transformarea foișoarelor din grădinile școlilor în locuri funcționale pentru activitățile de învățare și joacă.
De asemenea, sunt amenajate 5 zone de reciclare și recreere, apropiate de natură, care vor fi instalate în toate corpurile de clădire ale unităților școlare.
În fiecare dintre aceste locații, va fi amenajată câte o zonă de colectare, iar în clase și în spațiile comune vor exista puncte de colectare, astfel încât reciclarea să fie ușor accesibilă pentru elevi și profesori.
Cu fiecare județ și școală adăugată în proiect, Caravana a înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește numărul de beneficiari, iar rezultatele obținute confirmă relevanța acestui program.
După primele două ediții, campania a ajuns la aproximativ 135.000 de beneficiari indirecți și a dezvoltat hub-uri de creativitate și sustenabilitate în 12 județe din țară.
„Caravana Reciclării Creative se desfășoară la școală, dar generează, în primul rând, un impact imediat în familie, în relația copii – părinți. Participanții învață despre consumul responsabil și înțeleg că deciziile și acțiunile lor au impact pe termen lung. În timp, aceste schimbări de comportament care intervin în cadrul familiei, repetate în fiecare cămin din comunitate, declanșează o transformare ireversibilă și contribuie la parcursul sustenabil al întregii societății,” spune Nicolae Bănică, CEO al OSCAR Downstream.
Recunoaștere
Caravana Reciclării Creative a fost recunoscută recent pentru impactul său educativ și ecologic, fiind premiată la Gala Lideri pentru Liderași – powered by Itsy Bitsy, unde OSCAR Downstream a obținut premiul „Edutainment Leadership Award for business organization”.
Această distincție este o dovadă a succesului și sustenabilității proiectului, fiind însoțită de recunoașterea unor branduri de renume internațional ca IKEA, LEGO, Auchan Romania, AQUA Carpatica Kids, Veruvis KIDS, Banca Comercială Română, PPC, Essilor, Crystal Dental Clinic, Medicover și Electrolux.
Viitorul proiectului: educația ecologică la nivel național
Caravana Reciclării Creative nu se oprește aici.
Proiectul continuă să se extindă, având un impact pe termen lung asupra educației ecologice din România.
Obiectivul principal este educarea elevilor, profesorilor, familiilor și comunităților locale pentru a adopta un comportament responsabil față de mediu.
În 2025, în cadrul celei de-a treia ediții, proiectul va ajunge în județele Bacău, Neamț, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Mehedinți, Alba și Hunedoara.
#reciclarecreativa #educatiepentruviitor #caravanareciclarii #transformareecologica #comunitativerzi #scoli #futureeducation #ecotransformation #greencommunities