Caras-Severin: Igienizare a cursului raului Nera

In Saptamana Nationala a Voluntariatului, voluntari ai Grupului Ecologic de Colaborare Nera din Oravita si ai Asociatiei Jelenak din Pancevo – Serbia au igienizat cursul raului Nera, in zona de frontiera, informeaza Agerpres.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, in parteneriat cu Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului si Institutia Prefectului Caras-Severin, deruleaza, in perioada martie 2009 – ianuarie 2010, proiectul "Cine vindeca ranile lasate de minerit in zona parcurilor naturale din sudul Banatului". Bugetul total al proiectului este de 25.827 de euro, din care 23.060 de euro reprezinta un fond nerambursabil oferit prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru Organizatii Neguvernamentale, iar 2.767 de euro reprezinta contributia proprie a GEC Nera.

Proiectul isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a zonelor plasate in apropierea depozitelor de deseuri miniere provenind de la fostele exploatari miniere de minereu de cupru de la Moldova Noua si Sasca Montana si sa dezvolte capacitatea organizationala a ONG-urilor din Romania implicate in proiect.

In acest context, voluntari de la Grupul Scolar "Mathias Hammer" din Anina si Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, care activeaza in cadrul Centrului de Voluntariat al GEC Nera, si voluntari ai Asociatiei Jelenak – Pancevo au realizat igienizarea cursului raului Nera, in zona de frontiera cu Serbia, intre confluenta acestuia cu Dunarea si in amonte 2,5 km spre Socol. In principal, au fost colectate ambalaje de plastic care au fost transportate in Serbia cu barci puse la dispozitia voluntarilor de Directia Silvica – Pancevo.

La actiune au participat un numar de 27 de voluntari, care au colectat de pe malul Dunarii si de pe cursul raului Nera, timp de doua ore, o cantitate de circa 1,5 tone de deseuri. Potrivit coordonatorului de proiect dr. ing Cornel Popovici Sturza, "aceste actiuni trebuie continuate, deoarece ambalajele, odata ajunse in Dunare, sunt impinse de vant si de curentii de apa in golful de pe teritoriul rezervatiei naturale Balta Nera – Dunare, din cadrul Parcului Natural Portile de Fier, care este plasat la Km 0 al Dunarii romanesti".

Foto: Panoramio, Adriana Stoica

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri