O firmă din America a găsit o soluție pentru plasticul nereciclabil, care ar ajunge la groapa de gunoi: îl transformă în cărămizi ce pot fi folosite la construcții. Acestea sunt mult mai rezistente decât bolțarii și produc cu 41% mai puține gaze cu efect de seră decât aceștia.
„Plasticul nu a fost inventat ca să fie aruncat. Plasticul este rezistent, flexibil și construit să reziste. De aceea, nu plasticul este problema, ci faptul că n-am avut un plan bun pentru viitorul lui. Așa că acum zace în gropi de gunoi, este ars la marginea localităților, trimițând fum toxic în aer și sunt continente formate din plastic, omorând vietățile marine”, au scris cei de la ByFushion.
Compania colectează plasticul, de cele mai multe ori nereciclabil, îl încălzește și îl comprimă în cărămizi de 10 kilograme care nu se crapă precum bolțarii. Acestea pot fi folosite la o gamă largă de construcții și se instalează de 75% mai repede față de bolțari sau cărămizile obișnuite, pentru că nu necesită lipire. Dreptunghiurile de plastic colorat sunt prevăzute cu niște găuri prin care vor trece bare de fier, pentru asamblare.
„Cu proprietăți excelente de izolare fonică și termală, ByBlock este o modalitate practică și ușoară de a da o viață nouă plasticului nereciclabil”, a mai scris compania.
Prin utilizarea acestor cărămizi se face o economie de 50% la materiale și la manoperă și se scad gazele cu efect de seră cu 41% față de utilizarea bolțarilor. În plus, orice construcție realizată cu cărămizi ByBlock poate fi dezmembrată și mutată, fără să-și piardă din calitate.
Până în 2030, ByFushion și-a propus să reutilizeze 100 de milioane de tone de plastic.
Compania nu este singura care a căutat soluții pentru plasticul care poluează mediul. De exemplu, o altă inițiativă a creat în 2018 Ecobricks, sticle de plastic umplute cu bucăți mai mici de plastic care devin cărămizi cu ajutorul cărora se pot construi obiecte de mobilier sau chiar clădiri întregi.