Alternativa la aerul condiționat: Cărămizi 3D care folosesc doar apa pentru răcire

Cei de la Emerging Objects, pionieri în industria tiparului 3D, au dezvoltat o cărămidă rece („Cool Brick”) tipărită 3D din ceramică. Aceasta folosește doar apă pentru a răci casele din zone cu climat cald și uscat. E primul proiect de acest gen (acum  expus în cadrul unei expoziții din San Francisco), și modelează o tehnologie care ar putea aduce schimbări radicale în ceea ce privește consumul energetic din zonele aride.

3d-printed-brick-cools-buildings-with-water

Firma de proiectare din spatele acestei inovații uimitoare a demonstrat deja o atitudine prietenoasă cu mediul prin folosirea de materiale reciclate în proiectele anterioare. Cu această nouă dezvoltare, a îmbinat tehnologia străveche cu capacitățile tiparului modern, pentru a răspunde la provocarea foarte serioasă legată de cum pot fi reduse costurile de răcire pe măsură ce temperaturile globale cresc.

Cărămizile 3D din ceramică se bazează pe sisteme de răcire prin evaporare, folosite încă din anul 2500 î.Hr. Având în vedere că necesită doar apă pentru a asigura efectul de răcire, o tehnologie ca asta ar putea duce în cele din urmă la eliminarea costurilor energetice, prin reducerea nevoii de unități de aer condiționat scumpe.

coolbrick2

„Cool Brick” e un nou tip de sistem de răcire pasiv, care foloseste doar apa ca să răcească camerele din zone calde și uscate. Cărămizile tipărite 3D sunt poroase, ca să absoarbă apa, și se îmbină unele cu altele ca piesele de lego, pentru a construi un fel de ecran. Ţinută la un loc cu ajutorul mortarului, structura de cărămizi formează pe perete un strat rece de protecție, izolându-l de căldură.

coolbrick1

3d-printed-brick-cools-buildings-with-water-2

Acest tip de inovație ar putea avansa mult în reducerea dependenței energetice în regiunile calde și aride, unde aerul condiționat e scump și nepractic. În plus, „Cool Brick” are capacitatea de a răci aerul fără a îndepărta și umiditatea, astfel încât ar elimina costurile suplimentare necesare pentru instalarea unui umidificator.

Emerging Objects are deja în vedere utilizarea tehnologiei de imprimare 3D pentru a produce clădiri întregi, iar cu această ultimă inovație, ne întrebăm dacă nu vor încerca să tipărească chiar o casă care se răcește singură.

 

Sursă: Inhabitat.com

Sursă foto: Emerging Objects

 

Mai citește și:

VIDEO Zgârie-nori acoperit de „tentacule” care recoltează energia eoliană

Rucsacul la care îți încarci smartphone-ul

spot_img

Ultimele știri