Captura de CO2 la pahar sau cum se toarna in mod stiintific sampania in cupa

Cand vine vorba de CO2, oamenii de stiinta nu pot fi opriti din studiat, chiar daca obiectul interesului lor este sampania. Cercetatorii francezi au studiat temeinic si au descoperit ca a turna sampania rece incet, intr-o cupa inclinata, este cea mai buna metoda de a-i pastra intreaga savoare.

Descoperirea, facuta chiar in ajun de sarbatori, a aparut in ultima editie a Jurnalului de Chimie Alimentara si Agricola, editat de Societatea americana de chimie.

Totodata, oamenii de stiinta condusi de oenologul si chimistul Gerard Liger-Belair, de la Universitatea Reims Champagne-Ardenne, au confirmat pentru prima oara stiintific cat e de important ca sampania sa fie servita la rece, temperatura ideala pentru optimizarea gustului fiind de 4 grade Celsius.

Cercetarile precedent aratasera deja ca micile bule care se formeaza atunci cand se elibereaza dioxidul de carbon permit transferul gustului si aromei sampaniei catre papilele gustative.

De mai mult timp, cercetatorii suspectau faptul ca maniera in care este turnata sampania in pahar are un efect important asupra nivelului de CO2 si, implicit, al calitatii bauturii. Cu alte cuvinte, cu cat tinem mai mult CO2 in sampanie, cu-atat aceasta e mai buna. Insa nici o cercetare stiintifica nu demonstrase aceasta ipoteza.

Autorii studiului au testat pierderea de CO2 prin doua metode diferite de a turna sampania.

Prima a constat in a turna direct in cupa, iar a doua in a inclina paharul pentru a obtinue un flux mai lent, care permite pastrarea unui numar dublu de bule in sampanie.

Oenologii au mai determinat ca o sampanie bine racita contribuie la reducerea pierderilor de CO2.

In medie, peste 300 de milioane de sticle de sampanie frantuzeasca sunt vandute anual in intreaga lume, sectorul inregistrand o cifra de afaceri de circa 3 miliarde de dolari.

spot_img

Ultimele știri