Orașul Lahti din sudul Finlandei va avea rolul, în 2021, de Capitala Verde a Europei, ceea ce înseamnă că va trebui să dea exemple de bune practici în legătură cu protejarea mediului și cu lupta față de schimbările climatice, pentru tot continentul.
Orașul a primit distincția în cadrul unei ceremonii din Oslo, Norvegia – în prezent, Capitala Verde – pentru punctele sale tari legate de calitatea aerului, managementul deșeurilor, dezvoltarea spațiilor verzi și eco-inovațiile.
În afara titlului, Lahti va primi un premiu de 350.000 de euro din partea Comisiei Europene pentru a finanța proiectele din anul în care va fi Capitala verde.
„Felicit Lahti pentru câștigarea acestei competiții dure, într-un moment atât de important pentru planeta noastră”, a transmis Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, într-un comunicat, potrivit Xinhua. „Titlul de Capitală Verde a Europei pentru 2021 aduce multe responsabilități, în sensul de a fi un model puternic pentru celelalte orașe din Europa, precum și pentru a păstra și salva planeta și a combate schimbările climatice”.
În finala acestei competiții au mai fost Lille și Strasbourg din Franța.
Titulatura de „Capitală Verde” este atribuită în fiecare an începând din 2010 de Comisia Europeană unui oraş de pe „bătrânul continent” ce are peste 100.000 de locuitori şi care se remarcă prin politica sa durabilă în domeniile următoare: mediul înconjurător, social şi economic.
Titlul este atribuit în urma unei evaluări tehnice în care se ţine cont de 12 indicatori, inclusiv de atenuarea modificărilor climatice şi adaptarea la aceste schimbări, transporturile locale, zonele verzi urbane – ce integrează calitatea aerului -, calitatea mediului sonor, producţia şi gestionarea deşeurilor şi tratarea apelor reziduale.
Anul trecut, orașul portughez Lisabona a câștigat acest titlu pentru anul 2020.
În timpul ceremoniei din Oslo, Limerick din Irlanda și Mechelen, din Belgia, au câștigat titlurile de Frunza Verde a Europei pentru 2020, pentru orașe mici. Orașul Limerick a fost premiat pentru proiectele în desfășurare pentru îmbunătățirea calității aerului și a nivelului de zgomot din oraș, iar Mechelen a fost recunoscut pentru dedicarea sa pentru mobilitatea urbane sustenabile, pentru natură, biodiversitate, utilizarea sustenabilă a pământului, managementul deșeurilor și economia circulară.
Frunza Verde a Europei este oferită orașelor mici, cu populații între 20.000 și 100.000, pentru potențialul lor de a acționa ca „ambasadori verzi”.