Capitala va avea două stații de compost, CMID și va colecta pe cinci fracții. „Lucrurile stau atât de rău în Bucureşti că pare utopic”

Capitala României va avea două staţii de compost, câteva centre cu aport voluntar pentru toate tipurile de deşeuri, un regulament unitar de salubrizare publică pentru toate sectoarele, precum şi planuri concrete pentru construirea unui centru integrat de management al deşeurilor (CMID), anunță reprezentanţii Asociaţiei Zero Waste România.

Korosfoy Sandor, consilier onorific al Primarului General al Municipiului Bucureşti, este cel care a făcut aceste promisiuni. Korosfoy a fost director general al firmei de salubritate RDE Harghita şi fost director executiv al Serviciul public de salubritate din Târgu Lăpuş, prima localitate din România acceptată în reţeaua internaţională Zero Waste Cities, care a reuşit să colecteze separat peste 60% dintre deşeurile municipale generate de populaţie.

Korosfoy Sandor a detaliat într-o dezbatere din cadrul festivalului Trifoi Fest 2021 câteva măsuri pe care Primăria Generală le va lua pentru a îmbunătăţi ceea ce expertul în managementul deşeurilor descrie ca pe o situaţie îngrijorătoare: „Lucrurile stau atât de rău în Bucureşti, încât va fi interesantă orice mişcare. […] Nu vă spun ideile şi planurile mele că o să pară utopic. O să discutăm despre ele când o să ajungă în dezbatere publică„, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, biodeşeurile, precum resturile alimentare şi deşeurile verzi, ocupă peste jumătate din coşul de gunoi al locuitorilor, însă cu toate acestea, în prezent, singurele iniţiative de transformare a resturilor biodegradabile în compost din Bucureşti aparţin cetăţenilor, grădinilor urbane sau grupurilor civice.

Până la sfârşitul anului, va fi pornită una dintre cele două staţii de compost pentru Municipiul Bucureşti şi cealaltă în primăvară, probabil înainte de Paşti. Vor fi pornite anul ăsta câteva centre cu aport voluntar pentru toate tipurile de deşeuri„, susţine oficialul PMB.

Astfel, în primă fază, în staţiile de compost vor fi transformate în fertilizant natural deşeurile verzi din parcuri, spaţii verzi şi grădini.

De asemenea, cetăţenii care vor dori să colecteze separat resturile biodegradabile în propriile locuinţe le vor putea aduce în acele amplasamente şi abia din etapa a doua se poate discuta despre colectarea separată a resturilor biodegradabile la sursă, care ar trebui implementată de operatorii de salubritate odată cu o colectare la sursă pe cinci fracții a deşeurilor: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, resturi biodegradabile şi deşeuri reziduale (deşeuri amestecate sau fracţie umedă).

Probabil va fi lansat foarte repede noul Regulament de salubrizare publică, care până acum este câte un regulament pentru fiecare sector şi lucrăm să îl unificăm. Probabil va fi un regulament unic, pentru că, dacă este diferit, îi încurcăm pe cei de la sectoare. Ba mai mult, există o încercare de colaborare şi cu judeţul Ilfov, pentru că ar trebui corelate regulamentele şi între Bucureşti şi Ilfov. Primăria Generală are în proiect şi vor începe demersurile pentru construirea unui centru integrat de management al deşeurilor. Nu vom discuta despre incinerare (a deşeurilor municipale, n.ns.), sper că subiectul va rămâne închis şi pentru Bucureşti„, a dat asigurări Korosfoy Sandor, citat de Zero Waste România.

În acest context, reprezentanţii asociaţiei de mediu subliniază că soluţiile propuse de PMB sunt conforme cu strategia Zero Waste pentru oraşe, promovată de Zero Waste România.

Grupul de iniţiativă civică Încotroverzi, în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, organizează evenimentul Trifoi Fest, festival ce face parte dintr-un proiect susţinut prin programul „Inclusiv în cartier”, iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi finanţat de Banca Transilvania. Implementarea acestui proiect are loc alături de partenerii proiectului, Asociaţia Zero Waste România şi Asociaţia Incotroceni.

Citește și: Investiție de 7,5 milioane euro în construcția unei fabrici de reciclare în Târgu Mureș 

REPORTAJ Cum a vrut CJ Ilfov să sorteze deșeuri la 250 m de casele oamenilor. „Nu îi lăsam de capul lor”

CJ Ilfov a anulat hotărârea prin care demara construirea SMID în Ciorogârla 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri