Capital: Padurile Romaniei: 300.000 de hectare defrisate, incă 500.000 in pericol

„Peste 500.000 de hectare de pădure din țara noastră sunt în pericol de dispariție, în absența unui regim corespunzător de pază și protecție”, avertizează Marian Stoicescu, liderul confederației ConSilva, care deține anul acesta președinția Consiliului European al Silvicultorilor.

Consiliul European al Silvicultorilor a fost înființat la 25 august, la Sibiu, din inițiativa silvicultorilor din România, Croația, Republica Moldova, Turcia și Ungaria și are peste 52.000 de membri. Din această cauză, eforturile acestui consiliu se vor concentra în următoarea perioadă pentru a proteja peste 500.000 de hectare de pădure din mediul privat din România.

"Deși la data de 27 martie 2008 a fost adoptat Codul Silvic, prin care persoanele fizice care dețineau păduri urmau să primească subvenții din partea statului, aceste subvenții nu au fost distribuite nici până la această oră. Din această cauză, peste 500.000 de hectare de pădure din țara noastră sunt în pericol de dispariție, în absența unui regim corespunzător de pază și protecție", a spus Marian Stoicescu.

Doar pentru componenta de pază, subvențiile acordate sunt de 10 euro la hectar pe an, însă valoarea lor poate crește în funcție de categoria de lucrări și operațiuni pentru care sunt prevăzute să se acorde.

Consiliul European al Silvicultorilor va acționa atât la nivelul Comisiei Europene cât și la nivelul celorlalte instituții europene de profil. La nivelul României, suprafața forestieră este de 6,35 milioane hectare, ceea ce înseamnă 27% din suprafața țării, fiecărui locuitor revenindu-i numai 0,29 hectare de pădure.

Citeste mai mult pe capital.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri