Capital: Agricultura se lupta cu clima si cu evaziunea

Evaziunea are o dimensiune surprinzătoare în domeniul agricol. Valoarea totală a evaziunii fiscale din agricultură și din industria de panificație se ridică la 2,5 miliarde euro anual, conform specialiștilor contactați de Capital.

O măsură luată deja și bine primită de agricultori a fost cea a taxării inverse la comerțul de cereale. „Anul trecut, vorbeam probabil de un nivel al evaziunii de cel puțin un miliard de euro. Anul acesta, probabil că valoarea va scădea cu cu 30%-50%, însă în niciun caz nu se va reduce la zero, cum cred unii“, spune Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIR). Taxarea inversă elimină cota TVA din facturi în tranzacțiile dintre intermediar și producător și, respectiv, intermediar și firma cumpărătoare. TVA-ul va fi încasat doar la consumatorul final.

Urmând estimările lui Frumosu, rezultă o sumă suplimentară, ce ar putea fi încasată de stat, de până la 120 de milioane de euro anual. Astfel, dacă evaziunea scade cu 50%, înseamnă că 500 de milioane de euro vor fi fiscalizate. Cota aplicată este TVA-ul, adică 24%, deci aproximativ 120 de milioane de euro în plus la buget. Dacă ne luăm după estimările mult mai optimiste ale lui Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, potrivit căruia taxarea inversă va îngropa definitiv evaziunea, ar rezulta un plus la buget de aproximativ 250 de milioane de euro pe an.

Contoare pentru morile de grâu

În domeniul panificației, evaziunea ajunge la 60% din vânzări, potrivit lui Aurel Popescu, președintele Rompan. Cum anual în România se vinde pâine de aproximativ un miliard de euro, evaziunea ajunge la 600 de milioane de euro. O eventuală reducere cu 50% ar aduce la buget încă aproximativ 72 de milioane de euro pe an.

Există însă și metode mai eficiente pentru a stopa evaziunea în tranzacțiile cu cereale. Sursa de inspirație o reprezintă producția și comerțul cu alcool, acolo unde evaziunea a scăzut substanțial în ultimii ani. „Oricât de bine ar funcționa taxarea inversă, tot vor exista evazioniști. Sunt unii care produc 5.000 de kg de grâu la hectar și declară 3.500 ca să plătească mai puțin la stat. Soluția este simplă – să se introducă contoare la mori, ca la fabricile de alcool. Atunci se va ști clar cât grâu intră, câtă făină iese, și cantitățile vor putea fi taxate corect“, spune Dragoș Frumosu. În cazul industriei de panificație, soluția este una singură: „atâta timp cât anumiți producători sunt protejați de autorități, nu există nicio șansă pentru reducerea evaziunii. Depolitizarea instituțiilor de control este singura soluție“, spune și Aurel Popescu.

Citeste mai mult pe capital.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri