Capital: 2,5 miliarde de euro din gunoaiele bucurestenilor

Razboiul pentru privilegiul de a ridica deseurile locuitorilor Capitalei a inceput. Participa oameni de afaceri, birocrati si politicieni. Miza disputei se scrie cu zece cifre.

De cateva luni, consilierii generali refuza sa aprobe straegia de salubrizare a Capitalei, propusa de primarul Sorin Oprescu. Oficial, alesii nu sunt de acord cu unele prevederi ale proiectului, cum ar fi obligatia bucurestenilor de a spala trotuarele din fata casei in zilele de sambata. Pe la colturi se vorbeste, insa, ca ei doresc, de fapt, sa protejeze interesele firmelor care se ocupa in prezent de salubrizarea Bucurestiului; daca s-ar vota strategia, acestea risca sa se vada puse in situatia de a pierde contractele detinute. In plus, apar obligatii suplimentare referitoare la curatenie si la modul de gestionare a deseurilor, lucru care ar creste cheltuielile companiilor.

„Vrem sa organizam licitatii pentru salubrizarea menajera, cea stradala si deszapezire, ca si pentru igienizare, conform noilor prevederi legislative. In acest sens, deja am demarat procedura de selectare a unui consultant specializat in domeniu“, explica Magdalena Iuga, director executiv adjunct al Directiei Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei.

Consultantul ar putea primi pana la 1,25 milioane de lei si va trebui sa realizeze studii complexe, pe baza carora sa redacteze caietele de sarcini pentru licitatiile pomenite mai sus. „Firma selectionata va veni si cu trei variante de zonare a Capitalei din punctul de vedere al salubrizarii. Orasul va fi impartit in minimum patru zone. Consultantul va calcula cate echipamente sunt necesare si va stabili si modul de plata a serviciilor – tarif pe persoana sau o taxa de salubritate“, arata Magdalena Iuga.

Citeste mai mult in Capital

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri