Capacitatea totala instalata din industria Bio nu ar tebui sa depaseasca 300 MW

Capacitatea totala instalata in puncte de producere a energiei din biomasa si biogaz nu ar trebui sa fie mai mare de 200 sau 300 MW, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz (ARBIO), Ilias Papageorgiadis.

Nu mizam pe dezvoltarea de capacitati de mari dimensiuni concentrate intr-o singura zona. Trebuie sa avem instalatii de mici dimensiuni in fiecare judet. Obiectivul nostru este de a ajunge la 300 de instalatii mai mici de 0,5 MW si la 50 de peste 0,5 MW, pana la sfarsitul anului 2016. Acest lucru ar insemna mai mult de 10.000 de locuri de munca in intreaga tara, cate 200-300 in fiecare judet, sute de milioane de euro investitii straine directe, plus mult mai multe efecte pozitive pe plan local. Depinde doar de noi, ca societate, pentru a atinge sau depasi acest obiectiv”, a afirmat Papageorgiadis.

Potrivit acestuia, investitiile in industria de tip “Bio” vor determina reducerea cu pana la 50% a costurilor la factura de energie termica.

Ilias Papageorgiadis

Vorbim despre o industrie care poate sa combine multiple efecte pozitive pentru economia Romaniei, respectiv crearea a mii de locuri de munca durabile pentru o perioada de 25 de ani, un cost mai scazut cu 30-50% al agentului termic pentru cetateni, un mediu mai curat, companii mai competitive, independenta energetica la nivel local, sute de milioane de euro din investitii straine directe”, a mai spus presedintele ARBIO.

Potrivit datelor Transelectrica, in momentul de fata, sunt instalati si operationali in proiecte Bio 41,1 MW. Investitia necesara pentru 1 MW este de aproximativ 3,5 milioane de euro.

ARBIO a fost infiintata in anul 2012 si reuneste intreaga industrie Bio din Romania din domeniul energiilor regenerabile, incluzand: Biomasa, Biogaz, Energie din deseuri, Digestie anaeroba, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare, cat si domeniile asociate industriei de profil.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri